Livre
Néerlandais

De terugkeer : misdaadroman

Håkan Nesser (auteur)
Een uit de gevangenis ontslagen man wordt verminkt en vermoord door spelende kinderen gevonden.
Titre
De terugkeer : misdaadroman
Auteur
Håkan Nesser
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Aterkomsten
Éditeur
Breda: De Geus, 2009
287 p.
ISBN
9789044503128

Commentaires

In augustus 1993 verlaat Leopold Verhaven, een gewezen Zweeds atletiekkampioen, de gevangenis na een gevangenisstraf van 24 jaar voor het verkrachten en vermoorden van twee jonge vrouwen. Verhaven heeft altijd beweerd dat hij onschuldig is. Na zijn vrijlating heeft hij nog slechts één doel voor ogen: wraak nemen op de persoon die verantwoordelijk is voor zijn veroordeling.

Een jaar later wordt in de omgeving van zijn huis een mannelijk lijk, onthoofd en met afgehakte handen gevonden. Het politieteam onder de leiding van commissaris Veeteren staat aanvankelijk voor een probleem wanneer uiteindelijk blijkt dat het hier gaat om het lijk van Verhaven. Vond iemand dat hij nog niet genoeg gestraft was? Of vreesde iemand Verhavens wraak? De zaken worden er voor de commissaris niet makkelijker op, want hem wacht een heelkundige ingreep. Die drukt hem met de neus op het feit dat hij ouder wordt en hij mogelijk verplicht zal worden de teugels uit handen te geven. De combinatie van zijn d…Lire la suite
Een nieuwe zaak voor commissaris Van Veeteren, hoofdrolspeler in de politieromans van Nesser, die o.m. grote groepen lezers trok met Het vierde offer* en De vrouw met de moedervlek**. Van Veeteren wordt nu geconfronteerd met een door spelende kinderen gevonden verminkte en vermoorde man. Het blijkt de oud-atletiekkampioen Verhaven te zijn, die een half jaar eerder uit de gevangenis werd ontslagen. De dubbele vrouwenmoord, die hem 24 lange jaren in de nor opleverde, heeft hij nooit bekend. Was er iemand op uit Verhaven opnieuw te straffen of sprak hij toch de waarheid en loopt de echte moordenaar nog vrij rond? De weg naar (nogal ongeloofwaardig geconstrueerde) motieven en oplossing is voor de rechercheurs (en de lezers) een moeizame, langdradige en tamelijk vreugdeloze aangelegenheid. De roman mist vaart en goede spanningsopbouw, die toch anders zeker mede het kenmerk van de boeken van deze succesvolle Zweedse thrillerauteur zijn. Volgende keer beter. Kleine druk.

À propos de Håkan Nesser

CC BY 3.0 - Image by Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Håkan Nesser, né le 21 février 1950 à Kumla en Suède, est un écrivain suédois.

Ses ouvrages ont été couronnés par plusieurs prix et adaptés à la télévision suédoise.

Biographie

Œuvres

Série Gunnar Barbarotti

  1. Homme sans chien, Seuil, 2013 ((sv) Människa utan hund, 2006), trad. Esther Sermage (ISBN 978-2-02-105581-8)
  2. (sv) En lire plus sur Wikipedia