Livre
Néerlandais
Tijdens een familiefeest verdwijnt eerst de zoon en een dag later de kleinzoon. Hun verdwijning komt onverwacht; de Zweedse inspecteur Barbarotti ziet dan ook geen verband.
Titre
De man zonder hond
Auteur
Håkan Nesser
Traducteur
Ydelet Westra
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Människa utan hund
Éditeur
Amsterdam: Rainbow, 2018
533 p.
ISBN
9789041712882 (paperback)

Commentaires

Håkan Nesser geniet internationale bekendheid met zijn reeks over de (gepensioneerde) rechercheur Van Veeteren. In het uitstekende De man zonder hond pakt hij uit met een nieuwe inspecteur — Gunnar Barbarotti — en een nieuwe plaats van handeling: het fictieve stadje Kymlinge, ergens in Centraal-Zweden.
Het duurt echter een hele tijd voor we effectief kennismaken met Barbarotti. Het boek begint met een uitgebreid exposé over de kleinburgerlijke familie Hermansson, waarvan de leden enkele dagen samenkomen om de verjaardag te vieren van de pater familias en diens oudste dochter. Niet iedereen kijkt uit naar het feest: de familieleden hebben niet echt een hechte band met elkaar. Er sudderen zelfs heel wat verdrongen conflicten onder de oppervlakte.
Karl Erik Hermansson (67 en net gepensioneerd) vindt zichzelf een 'pedagogische hoogvlieger'. Zijn vrouw Rosemarie voelt zich heel slecht en daar is hun zoon Robert in hoge mate verantwoordelijk voor. Hij is het zwarte schaap v…Lire la suite
Tijdens een familiefeest verdwijnt eerst zoon Robert en een dag later kleinzoon Henrik. Robert kreeg landelijke bekendheid doordat hij zich tijdens een realitysoap op televisie heeft misdragen en Henrik draagt een geheim met zich mee dat hij nog niet deelde met anderen. Toch komt hun verdwijning onverwacht en inspecteur Barbarotti ziet dan ook geen verband. Hoewel het boek valt in de categorie thriller en er twee mensen verdwijnen, heeft het weinig elementen in zich die kenmerkend zijn voor een thriller. De spanning wordt vooral opgebouwd door de bijzondere (sociale) achtergronden van de individuele familieleden en mondt uit in de familietragiek tijdens het verplichte feest. Zelfs de rol van de politie is marginaal. Als lezer moet je voorbereid zijn op deze accenten. Het taalgebruik is niet moeilijk, de karakters echt, maar tamelijk somber. Normale druk.

À propos de Håkan Nesser

CC BY 3.0 - Image by Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Håkan Nesser, né le 21 février 1950 à Kumla en Suède, est un écrivain suédois.

Ses ouvrages ont été couronnés par plusieurs prix et adaptés à la télévision suédoise.

Biographie

Œuvres

Série Gunnar Barbarotti

  1. Homme sans chien, Seuil, 2013 ((sv) Människa utan hund, 2006), trad. Esther Sermage (ISBN 978-2-02-105581-8)
  2. En lire plus sur Wikipedia