Livre
Néerlandais

Zomer in je kop

Guus Kuijer (auteur), Bart Moeyaert (auteur), Joke Van Leeuwen (auteur)
Verhalen over allerlei onderwerpen van verschillende auteurs. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Zomer in je kop / verhalen voor de vakantie van Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert ... [et al.]
Auteur
Guus Kuijer Bart Moeyaert Joke Van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2003
255 p. : ill.
ISBN
90-451-0032-0

Commentaires

Zevenentwintig auteurs hebben met zesentwintig verhalen en drie gedichten een bijdrage geleverd aan dit boek met 'verhalen voor de vakantie'. En inderdaad, de meeste verhalen hebben wel iets te maken met vrije tijd, zon, warmte, vakantie. Heerlijk, zo'n boek met een gevarieerde inhoud, want verhalen voor de vakantie betekent niet veel van hetzelfde met een kleine variatie. Die inhoud is net zo divers als de namen van de auteurs doen vermoeden. Een paar voorbeelden om die verscheidenheid duidelijk te maken, verscheidenheid zowel in onderwerp als in sfeer.

'Een leugentje om bestwil' van Peter van Gestel is een verhaal met sprookjesachtige elementen over een beeldschoon meisje dat denkt dat ze oerlelijk is maar ten slotte natuurlijk trouwt met een knappe prins. Wim Hofman gunt ons met 'Alle dagen tunneldag' een kijk in het zieleleven van wormen. Met 'Toen we in de bergen waren' beschrijft Joke van Leeuwen haarscherp hoe een meisje de familievakantie in de bergen beleeft. Het dagbo…Lire la suite
Hond Bezem (hij zwiept altijd zo met zijn staart) wil niet langer alleen op het huis passen. Hij besluit in opstand te komen. Gehypnotiseerd door de wijzers van de klok ziet hij echter het hele huis om hem heen instorten. Hij is doodsbang voor de thuiskomst van zijn baasje. Gelukkig blijkt hij gedroomd te hebben. Eén van de vele verhalen in deze zomerbundel, geschreven door Querido-auteurs (o.a. Toon Tellegen, Guus Kuijer, Joke van Leeuwen maar ook vele minder bekende auteurs), bestemd voor kinderen van 9 tot 12 jaar. De inhoud wisselt erg, zodat er voor elk wat wils tussen zit. Het taalgebruik is kindgericht en niet moeilijk, de lengte van de verhalen is wisselend (van 5 bladzijdes tot ruim 20 bladzijdes). Door het hele boek staan zwartwitillustraties. Uit de bronvermelding blijkt dat slechts een klein deel van de verhalen eerder werden gepubliceerd. Op de voorkaft een tekening van een lezend meisje op een eveneens lezende ezel, bepakt met koffers. Verzorgde uitgave.

À propos de Guus Kuijer

Guus Kuijer (prononciation : [ɣys ˈkœyər]), né le 1er août 1942 à Amsterdam, est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Né à Amsterdam, il va à l'internat du lycée de Zutphen. Il fait ensuite ses études à Doetinchem. Il devient instituteur et travaille de 1967 à 1973 à Didam.

Il arrête d'enseigner pour devenir écrivain à plein temps. En 1975, il publie son premier roman pour la jeunesse, Les bonbons sont faits pour être mangés, qui met en scène pour la première fois son personnage de Madelief, une petite fille. La série reçoit deux fois le prix Gouden Griffel. Elle a un tel succès qu'elle devient une série télévisée en 1994 et que le film qui adapte le roman La Maison au fond du jardin en 1998 reçoit de nombreux prix internationaux.

Avec Unis pour …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions