Livre
Néerlandais

Florian Knol

Guus Kuijer (auteur), Peter-Paul Rauwerda (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Een kleine mus is op Florians hoofd gaan zitten. Dat maakt dat Florian twee nieuwe vrienden krijgt: de verliefde Katja en de oude mevrouw Raaphorst. Beiden geven Florian heel wat stof tot nadenken. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Florian Knol / Guus Kuijer ; met tek. van Peter-Paul Rauwerda
Auteur
Guus Kuijer
Dessinateur
Peter-Paul Rauwerda
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2006
126 p. : ill.
ISBN
90-451-0308-7

Commentaires

Als titel had hier ook kunnen staan: 'Florians geheime gedachten' of 'Hoe Florian oma redde', of nog 'Florians eerste verliefdheid' en bij uitbreiding 'Het simpele geheim van Guus Kuijer'. Geen enkele titel is goed genoeg om dit nieuwe, schitterende boek, Florian Knol, van Guus Kuijer te vatten.

Florian is een knap, 'denkend' kind van tien. Hij woont bij zijn ouders, de nuchtere Mieke en Jelle, die het midden houdt tussen een ironische filosoof en een levende encyclopedie. Dat is soms knap vervelend voor Florian, want met zo'n ouders kun je niet ophouden met denken. Zoals bij Madelief, Polleke of Thomas, de hoofdpersonages van Kuijers bekroonde boeken, gaat Florians leven plots met hem op de loop. Op een mooie dag komt er een mus in zijn haar nestelen. Geen wonder, denkt Florian, eerder logisch, want "op de een of andere manier wist deze mus dat Florian ook diepe gedachten had en daarom was hij op zijn hoofd gaan zitten". Maar het blijkt dat de mus enkel afkwam op zijn r…Lire la suite
Er landt niet iedere dag een mus op je hoofd, maar bij Florian (10) gebeurt dat wel. En door die mus komt hij in contact met de oude mevrouw Raaphorst en wekt hij de vertedering op van zijn schoolgenootje Katja. Samen bekommeren ze zich om de oude dame, die verward is en niet meer voor zichzelf kan zorgen. Natuurlijk is die situatie onhoudbaar en grijpen Florians ouders uiteindelijk in. Katja's lijfelijke omvang en haar meer dan grote hart benauwen Florian. Vrienden wil hij wel zijn, verkering moet nog even wachten. Florian is een denkertje: hij is slim voor zijn leeftijd, maar tegelijk op bepaalde fronten nog onbevangen; hij is, zoals hij zegt, 'verdwaald in zijn eigen leven'. Zijn overpeinzingen kleuren het verhaal, dat verteld wordt in levensechte dialogen en met flink wat (onderkoelde) humor. In dit verhaal is de toon opnieuw licht, als in de 'Madelief'- en 'Tin Toeval'-boeken. En hoewel het verhaal wat magertjes is, maakt zijn stijl dat de lezer tot het einde geboeid en geamuseer…Lire la suite

Florian Knol

Florian (tien jaar) is enig kind. Hij heeft ouders die hem op een volwassen manier bij alles betrekken. Op een dag zit er plots een mus op zijn hoofd, Nico. Door Nico verandert er heel wat in Florians leven. Katja (elf jaar) wordt zowaar verliefd op hem. Florian, die nogal filosofisch ingesteld is, weet zich er geen raad mee. Nico blijkt ook nog aan een ander hoofd de voorkeur te geven, namelijk dat van mevrouw Raaphorst. Mevrouw Raaphorst, die ze oma gaan noemen, is vergeetachtig. 'Theezakjes,' mompelde mevrouw Raaphorst. 'Theezakjes.' Ze zag eruit als een kind dat plotseling een beurt krijgt in de klas. Ze is bang, dacht Florian.... Ze was bang in haar eigen huis. Dat leek Florian zo'n beetje het ergste wat er bestond. (p.36) En vanaf dat moment gaat Florian elke dag bij mevrouw Raaphorst langs. Hij komt er ook achter dat Katja het thuis moeilijk heeft. De kinderen hebben zich voorgenomen om te beletten dat mevrouw Raaphorst naar een bejaardentehuis moet. In korte hoofdstukken w…Lire la suite

À propos de Guus Kuijer

Guus Kuijer (prononciation : [ɣys ˈkœyər]), né le 1er août 1942 à Amsterdam, est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Né à Amsterdam, il va à l'internat du lycée de Zutphen. Il fait ensuite ses études à Doetinchem. Il devient instituteur et travaille de 1967 à 1973 à Didam.

Il arrête d'enseigner pour devenir écrivain à plein temps. En 1975, il publie son premier roman pour la jeunesse, Les bonbons sont faits pour être mangés, qui met en scène pour la première fois son personnage de Madelief, une petite fille. La série reçoit deux fois le prix Gouden Griffel. Elle a un tel succès qu'elle devient une série télévisée en 1994 et que le film qui adapte le roman La Maison au fond du jardin en 1998 reçoit de nombreux prix internationaux.

Avec Unis pour …En lire plus sur Wikipedia