Livre
Néerlandais

De grote Tin Toeval

Guus Kuijer (auteur), Jan Jutte (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Bundel met drie bekende verhalen over de belevenissen van Tin Toeval met haar oma, met Madelief en met Job. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Contient
Extra subject
fantaseren
Titre
De grote Tin Toeval
Auteur
Guus Kuijer
Dessinateur
Jan Jutte
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2005
296 p. : ill.
ISBN
90-451-0210-2

Commentaires

Deze derde druk van de verzamelde Tin Toevalboeken (Tin Toeval en de kunst van het verdwalen, Tin Toeval en het geheim van Tweebeens-eiland en Tin Toeval in de onderwereld -- het buitenbeentje Tin Toeval en de kunst van Madelief werd niet opgenomen in deze bundel) is zonder meer verdiend. Deze verhalen blinken uit in tijdloze kinderfantasie, fris, humoristisch taalgebruik, en een ironische visie op de wereld van de volwassenen. De auteur schetst eerst de fantasie in het kinderspel, en keert die vervolgens naar buiten. Het is een geleidelijke weg die de onwerkelijke ontwikkelingen aannemelijk maakt. Alleen in het derde boek wordt het onwaarschijnlijk, de fantasie wordt er wild, misschien zelfs een beetje te gortig, en de auteur haspelt het verhaal ten slotte af. Het is ook een veel complexer verhaal dan de eerste twee boeken, met veel simultane actie en woordspel, tot zelfs een seksuele grap à la Doris Day toe. [Chris Bulcaen]
Verzamelbundel met de drie, eerder afzonderlijk verschenen delen over de belevenissen van Tim Toeval; 'Tim Toeval en de kunst van het verdwalen' (1987), 'Tim Toeval en het geheim van Tweebeens-eiland' (1987) en 'Tim Toeval in de onderwereld' (1993). Met veel fantasie wordt verteld over de avonturen van Tim en haar oma op de pont over het IJ, de schrijfwinkel van Madelief en Tim en het drankje om snel ouder te worden dat Tim en Job in de Amsterdamse onderwereld kopen. Met grappige zwartwitillustraties van Jan Jutte. Een verzorgd uitgegeven boek, dat zich 'eindeloos' laat gebruiken om voor te lezen vanaf ca. 6 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

De grote Tin Toeval

Deze omnibus bundelt de drie boeken over Tin Toeval: \'Tin Toeval en de kunst van het verdwalen\' (1987), \'Tin Toeval en het geheim van Tweebeens-eiland\' (1987) en \'Tin Toeval en de onderwereld\' ( 1993). In al deze verhalen speelt het meisje Tin Toeval de hoofdrol. Tin en haar vriendjes Job en Bas spelen samen, halen kattenkwaad uit en zetten de volwassenen meer dan eens voor schut. In het eerste boek noemt Tin een buurvrouw die niet gelooft dat een kat altijd op haar pootjes terechtkomt, ook als je haar uit een raam op de verdieping naar beneden gooit een ‘kinderachtig mens.’ In het tweede boek weet Tin haar blinde oma mee te trekken in en te doen genieten van een avontuur. In het derde deel zegt Tin: \Je hebt twee dingen, je hebt saai en je hebt spannend.\ En de tent op de stoep is inderdaad heel spannend want Tim en Job duiken letterlijk en figuurlijk de onderwereld in. De verhaaltjes zijn kort en door de kinderlijke logica vaak grappig. Ze hebben ook onverwachte wendingen m…Lire la suite

À propos de Guus Kuijer

Guus Kuijer (prononciation : [ɣys ˈkœyər]), né le 1er août 1942 à Amsterdam, est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Né à Amsterdam, il va à l'internat du lycée de Zutphen. Il fait ensuite ses études à Doetinchem. Il devient instituteur et travaille de 1967 à 1973 à Didam.

Il arrête d'enseigner pour devenir écrivain à plein temps. En 1975, il publie son premier roman pour la jeunesse, Les bonbons sont faits pour être mangés, qui met en scène pour la première fois son personnage de Madelief, une petite fille. La série reçoit deux fois le prix Gouden Griffel. Elle a un tel succès qu'elle devient une série télévisée en 1994 et que le film qui adapte le roman La Maison au fond du jardin en 1998 reçoit de nombreux prix internationaux.

Avec Unis pour …En lire plus sur Wikipedia