Livre
Néerlandais

De bijbel voor ongelovigen. 1, Het begin : Genesis

Guus Kuijer (auteur)

De bijbel voor ongelovigen. 1, Het begin : Genesis

Navertelling van enkele verhalen uit het boek Genesis, het eerste boek van het Oude Testament.
Extra subject
Genesis
Titre
De bijbel voor ongelovigen. 1, Het begin : Genesis
Auteur
Guus Kuijer
Langue
Néerlandais
Édition
15
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2015
286 p.
ISBN
9789025301231 (paperback)

Commentaires

De Bijbel is een fascinerend boek met een reeks basisverhalen van onze westerse cultuur en Guus Kuijer wil die ook voor ongelovigen toegankelijk maken. Aan Genesis ontleent hij de verhalen over Adam en Eva, de broedermoord van Kaïn, de Babelse spraakverwarring, de verwoesting van Sodom, Abrahams offer van zijn zoon, de ruzie van Sara met Hagar (rond draagmoederschap), de strijd tussen Jacob en Ezau (om eerstgeboorterecht), de verstoten Jozef die het tot onderkoning van Egypte brengt. Hij beschrijft ze meestal vanuit het perspectief van een vrouw of verschoppeling, die de tegenspeler van het (godvrezende) hoofdpersonage is. Omdat de titels alleen naar de vertelinstantie verwijzen (met naast Adam en Sarai, ook Cham, Selach en Ben-Oni) blijft het voor de meeste lezers onduidelijk waar een bepaald verhaal te vinden is.
Het scheppingsverhaal bevat de meeste innovaties en is ook het meest hilarisch. Het begint met ‘Het begon met een woord’ — ongeveer zoals het Johannesevangelie,…Lire la suite
De vooral als kinderboekenschrijver bekende auteur heeft de grotere verhalen uit het bijbelboek Genesis geclusterd tot een zestal verhalen voor volwassenen. De verhalen zijn gegroepeerd rond een bepaalde hoofdpersoon, zoals Adam, Sara, Benjamin en anderen die ieder als ik-figuur het verhaal vertellen. In deze uitgave ligt het accent op het levendig vertellen van het verhaal. En dan speciaal voor ongelovigen die normaliter bijbelse verhalen laten voor wat ze zijn. Kuijer wil deze verhalen juist op een aansprekende manier onder hun aandacht brengen. Hij last daartoe hedendaagse vragen en overwegingen in om het ongelooflijke te verduidelijken. Een vondst is het gebruik van bijbelse uitdrukkingen, die meestal uit andere bijbelse boeken komen. In een nawoord licht Kuijer zijn keuze toe om de verhalen zo te vertellen als hij hier in deze uitgave doet. In 2013 verscheen een tweede deel met verhalen uit de bijbelboeken Exodus tot en met Richteren*.

À propos de Guus Kuijer

Guus Kuijer (prononciation : [ɣys ˈkœyər]), né le 1er août 1942 à Amsterdam, est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Né à Amsterdam, il va à l'internat du lycée de Zutphen. Il fait ensuite ses études à Doetinchem. Il devient instituteur et travaille de 1967 à 1973 à Didam.

Il arrête d'enseigner pour devenir écrivain à plein temps. En 1975, il publie son premier roman pour la jeunesse, Les bonbons sont faits pour être mangés, qui met en scène pour la première fois son personnage de Madelief, une petite fille. La série reçoit deux fois le prix Gouden Griffel. Elle a un tel succès qu'elle devient une série télévisée en 1994 et que le film qui adapte le roman La Maison au fond du jardin en 1998 reçoit de nombreux prix internationaux.

Avec Unis pour …En lire plus sur Wikipedia