Livre
Néerlandais

Mama's met kleintjes

Mama's met kleintjes

Dans la série:
Public cible:
0-2 ans et plus
Genre:
Zwart-witillustraties van allerlei dierenmama’s en hun jong, met handgeschreven tekst.
Sujet
Dieren, Ouders
Titre
Mama's met kleintjes
Auteur
Guido Van Genechten
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2011
[20] p. : ill.
ISBN
9789044815023 (hardback)

Commentaires

De tien duo’s die in Mama's met kleintjes worden opgevoerd zijn vertrouwde huis- en erfdieren en enkele exotische soorten: mama kip met het kuikentje, de spin met het spinnetje….
De spaarzame onderschiften in schoonschrift (in krijt en houtskool) volgen allemaal hetzelfde stramien: lidwoord en naam van het ouderdier en lidwoord en de naam van het jong in verkleinvorm. Die talige herhaling zonder franje sluit mooi aan bij de illustraties.
De prenten beslaan telkens twee bladzijden met een ouder-kindpaar in rijkgeschakeerde grijstinten tegen afwisselend een witte of zwarte achtergrond. Alle vormen zijn herleid tot de essentie, de patronen en motieven zijn een beetje vervaagd, maar de contouren zijn scherp.
De herkenbaarheid en de herhaling in de prenten is groot: alle dieren hebben ronde, witte oogjes met een zwarte pupil. Ook de bekjes zijn open en de dieren lijken gestileerd te lachen.
Ieder dier heeft een kenmerkende eigenschap. Opvallend is de dynamiek t…Lire la suite
Kinderlijke verbeeldingen van tien verschillende wijfjes met hun jong, waarvan vier dieren dicht bij huis (poes, kip, slak en spin), drie uit de omgeving (paard, schildpad en schaap) en drie uit de dierentuin (slang, pinguïn en olifant). Op afwisselend witte en zwarte, glanzende dubbele pagina's wordt in collagetechniek gecombineerd met krijt, met veel grote vlakken, streep-, stip- en bandmotieven in zwart-, wit- en grijstinten, een moeder met kleintje getoond. De dieren, ook die op de zwarte ondergrond, zijn in eenvoudig perspectief, goed herkenbaar, voldoende contrasterend en volledig afgebeeld. Verspreid over de dubbele pagina, in duidelijk handschrift gedrukt, een summiere, eenvoudige tweeregelige tekst, zonder hoofdletters en interpunctie, met de benaming van afgebeeld wijfje en jong. Vierkant, handzaam, hardkartonnen aanwijsprentenboekje met twee afgeronde hoeken. Op het omslag onder meer nog een afbeelding van een moederbij met babybij. De artistieke prestatie staat buiten kijf…Lire la suite

Mama's met kleintjes

Guido van Genechten is geen onbekende in de prentenboekenwereld. Zoals met zoveel auteurs is het ook met deze auteur zo gesteld: ofwel hou je er van ofwel vind je het maar niets. Over het algemeen behoor ik tot die laatste categorie. Toch vind ik dit boekje net iets anders dan zijn andere uitgaven. Het kleine kartonboekje is bedoeld voor de hele kleintjes vanaf twaalf maanden. Het is volledig in zwart-wit uitgegeven, met zachte grijsnuances. De stijl is wat collageachtig. Je ziet tien dierenkinderen met hun mama. Ze worden voorgesteld zonder achtergrond of andere details. Alle aandacht gaat dus naar de twee dieren. Net het feit dat ze in zwart-wit zijn en dat de pagina’s mat zijn, maakt het boekje origineel. Onderzoek toont ook aan dat hele kleine kinderen zich aangetrokken voelen tot illustraties die enkel in zwart-wit zijn. De illustraties zijn bijzonder eenvoudig en sober en het zwart-wit benadrukt dit nog meer. De dieren zijn goed herkenbaar en ook het onderscheid tussen mama e…Lire la suite

Suggestions