Livre
Néerlandais

Let op mijn woorden

Let op mijn woorden

Genre:
Lise weet het niet zo goed, hoe leven gaat. Niet als ze vijftien is, maar evenmin als late twintiger. Ze vindt nochtans dat ze eigenlijk geen reden tot klagen heeft, Dus zij gaat door, en probeert diegene te worden die ze denkt te moeten zijn.
Extra subject
Top 10 boeken, Zonder genre
Titre
Let op mijn woorden
Auteur
Griet Op de Beeck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2019
415 p.
Note
Vormt samen met Het beste wat we hebben (deel 1) en (deel 3) een trilogie
ISBN
9789044636161 (hardback)

Commentaires

Wat een misère

In haar nieuwe roman trekt Griet Op de Beeck alle registers open om de lezer te doordringen van de ellende die de hoofdpersoon doormaakt. Met haar vlakke karakters en pathetische taal wekt ze vooral irritatie.

Let op mijn woorden. Griet Op de Beeck (1973) lijkt met de titel van haar nieuwe roman een leesaanwijzing te geven. Let op, anders lees je er zo overheen. Jawel, hoofdpersonage Lise krijgt de kriebels als ze een man zijn hand op de knie van zijn dochtertje ziet leggen. Een oudere halfzus beschuldigt haar vader van misbruik, maar niemand gelooft haar. En soms lees je een omineuze zin als: 'Hoe noemde je dat, wanneer er iets wezenloos bezit van je nam, dat kleuren deed vervagen, verdonkerde wat licht gaf, beschadigde wat heel had geleken en jou aanwees als de schuld van alles?' Veel meer hints krijgen we niet. Het is dat we het thema kennen van de trilogie waarvan dit boek het tweede deel is.

Het is passend, dat niet-benoemen-van. Want zo ís het immers - incest: verborgen en onbespreekbaar. Het siert Op de Beeck dat ze het taboe wil doorbreken, maar niet met de grote misbruikvlag gaat staan wapperen. De emotionele verlustiging in ellende, die bij zo'n precair thema op d…Lire la suite

De hoofdpersoon Lise probeert als vijftienjarige overeind te blijven in het gezin waar haar ouders veel ruzie maken en waar ze tussen moet bemiddelen of moet kiezen om te zwijgen. Waar incest dreigt te zijn, maar niet wordt uitgesproken. En ze niet weet hoe ze moet leven. Ze voelt zich erg eenzaam op school, en krijgt een relatie met een docent. In het tweede deel van het verhaal is Lise volwassen en werkzaam als arts in opleiding. Ze heeft een eetprobleem, maar vindt dat het haar sterk maakt. Ze worstelt met de zieke kinderen, met het leven en met relaties en gaat ondanks alles door en probeert iemand te worden. Vanaf de eerste pagina wordt je als lezer meegezogen in deze intense roman. Nare gebeurtenissen blijven verborgen en weggelachen. Het is geschreven in een prachtige, sobere stijl, kenmerkend voor de auteur (1973). Het tweede*, op zichzelf staande deel van een trilogie.

Hoe overleeft Lise?

Het tweede deel van Griet Op de Beecks misbruik-trilogie verrast niet.

Hoe overleef ik mijn familie? Dat is als je het nuchter bekijkt de centrale vraag in het oeuvre van Griet Op de Beeck, en in haar nieuwe roman 'Let op mijn woorden' - deel twee van een trilogie die in 2017 begon met 'Het beste wat we hebben' - is dat niet anders. Een oneindige bron van ellende, die familie. Griet Op de Beeck is de chroniqueur van al die narigheid, en ze doet dat in 'Let op mijn woorden' zoals ze dat altijd al deed: vakkundig, met een scherpe neus voor menselijk onvermogen, maar ook voorspelbaar en eenduidig.

De afgelopen jaren werd Griet Op de Beeck omarmd door het grote publiek, na een indrukwekkend optreden bij Zomergasten en een aantal romans die gevoelige snaren raakten. Maar ze werd ook bekritiseerd om haar optreden in DWDD waarin ze vertelde dat ze via therapie herinneringen had teruggekregen over hoe ze in haar vroege jeugd door haar vader was misbruikt. De trilogie moest voor Op de Beeck het noodzakelijke boek worden waarin ze het thema misbruik uitb…Lire la suite

À propos de Griet Op de Beeck

Griet Op De Beeck, née le 22 août 1973 à Turnhout, est une écrivaine belge de langue néerlandaise, connue pour son premier roman Bien des ciels au-dessus du septième (titre original : Vele hemels boven de zevende) écrit en 2013 qui rencontre un certain succès notamment en Flandre et aux Pays-Bas.

Elle écrit également régulièrement des chroniques pour le journal flamand De Morgen.

Biographie

De 1994 à 2004, Griet Op de Beeck a joué et réalisé diverses pièces de théâtre, notamment au théâtre d'Anvers Het Toneeelhuis sous la direction de Luk Perceval. Au départ de ce dernier, Griet se tourne vers la profession de journaliste.

De 2004 à 2008 elle travaille ainsi pour le magazine hebdomadaire flamand HUMO. A partir de 2008, elle travaille pour le journal flamand De Morgen pour qui elle réalise de longue…En lire plus sur Wikipedia