Livre
Néerlandais

Waait het in de ruimte? : 50 vragen van kinderen over de ruimte

Govert Schilling (auteur), Irene Goede (dessinateur)

Waait het in de ruimte? : 50 vragen van kinderen over de ruimte

Public cible:
9-11 ans et plus
Is er ergens in het heelal nog een wereld zoals de onze? Zijn er wel eens ongelukken gebeurd in de ruimte? Wat is een satelliet? Vragen en antwoorden over sterrenkunde en de ruimtevaart.
Titre
Waait het in de ruimte? : 50 vragen van kinderen over de ruimte
Auteur
Govert Schilling
Dessinateur
Irene Goede
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2013
105 p. : ill.
ISBN
9789025752408 (paperback)

Commentaires

In dit leuke, verzorgde boekje beantwoordt ruimte-expert Govert Schilling vijftig vragen over de ruimte die hij en de Nederlandse Space Expo van kinderen kregen. Wat was er voordat het heelal bestond? Hoe gaat een astronaut naar de wc? Waarom is ruimtevaart zo duur?
Het boekje is heel overzichtelijk. De inhoudstafel vooraan laat je toe om gericht te zoeken, maar het is net zo fijn om gewoon te bladeren en lukraak te beginnen lezen. Op elke dubbele bladzijde wordt er één vraag en antwoord uit de doeken gedaan. Deze lengte is ideaal, want de auteur heeft voldoende ruimte om de vraag naar behoren te behandelen en voor de jonge lezer blijft het een te behappen brok tekst.
Schilling schrijft heel duidelijk. Helder en beknopt beantwoordt hij de vragen. Dat is belangrijk, want ze zijn niet allemaal eenvoudig. Vragen zoals ‘Hoeveel planeten zijn er in ons zonnestelsel?’ en ‘Drinken astronauten plas?’ zijn simpel genoeg. Maar Schilling weet ons ook te vertellen waarom niemand weet w…Lire la suite
Houdt de zon nooit op met schijnen? Kennen alle astronauten elkaar? En zullen wij ooit met de lichtsnelheid reizen? De auteur beantwoordt vijftig vragen over de sterrenkunde en ruimtevaart. Er wordt aandacht besteed aan o.a. de aarde, maan, zon, planeten en het diepere heelal tot aan raketten en het leven van een astronaut. Zonder voorwoord of introductie wordt per dubbele pagina steeds een vraag behandeld. Voor de gehele vormgeving, inclusief de wat flauwe, getekende zwart-witillustraties, zijn vier roze/paarse tinten gebruikt. De sterrenkundematerie leent zich niet echt goed om in vraag en antwoord behandeld te worden. De auteur (sterrenkundejournalist, bekend van vele boeken en publicaties en zijn ongelooflijk duidelijke uitleg) heeft weliswaar een duidelijke opbouw gebruikt, maar lijkt zelf ook meer enthousiast te worden bij de ruimtevaartvragen. Deze antwoorden lezen boeiender. Een helder, maar wat saaie educatieve uitgave met wel soms intrigerende vragen. Helaas ontbreekt een wo…Lire la suite

Waait het in de ruimte?

Op telkens een dubbele pagina beantwoordt de auteur vijftig vragen die kinderen zich stellen over de ruimte. De informatie is beknopt en duidelijk. Het begint bij: 'Waarom is de wereldbol rond?' Verder komen er vragen of we niet duizelig worden op die draaiende aarde en waarom we er niet af vallen. De ruimtevaart en de astronauten zijn ook aanleiding tot originele vragen, bijvoorbeeld: 'Eten astronauten hagelslag' of 'Zijn er ook vrouwen in de ruimte?' Veruit de moeilijkst te beantwoorden vraag is deze: 'Wat zit er aan de andere kant van het zwarte gat?' De antwoorden zijn nooit belerend maar je leert er wel van en ze zijn heel bevattelijk verwoord. De illustraties sluiten perfect aan bij het onderwerp.
Dit boek(je) is een het tiende deel in de Vragenserie. Het lijken me interessante boeken voor een klasbibliotheek vanaf het vierde leerjaar en uiteraard horen ze ook thuis in de openbare bibliotheek.

À propos de Govert Schilling

CC BY-SA 4.0 - Image by Agaath

Govert Schilling, né le 30 novembre 1956 à Meerkerk, aux Pays-Bas, est un écrivain de vulgarisation scientifique et astronome amateur néerlandais.

Carrière

Govert Schilling est né le 30 novembre 1956 à Meerkerk, aux Pays-Bas. En 1982, il est devenu responsable du programme de l'ancien Zeiss Planetarium, à Amsterdam.

De 1987 à 1998, il a également été nommé à temps partiel en tant que responsable de programme à l'Artis Planetarium d'Amsterdam.

Il a beaucoup écrit pour le magazine Sky & Telescope et Science.

Honneurs

L'astéroïde (10986) Govert est nommé en son honneur.

Bibliogr…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions