Livre
Néerlandais

De ontdekking van de sterren

Govert Schilling (auteur), Esther Van Gameren (dessinateur), Edith Leusink (dessinateur)
Hoeveel sterren zijn er in het heelal? Hoe komen ze aan hun naam? Hoe ver weg staan ze? Hoe geven ze licht? Wanneer kun je je sterrenbeeld zien? Weetjes en feitjes over sterren.
Sujet
Sterren
Titre
De ontdekking van de sterren
Auteur
Govert Schilling
Dessinateur
Esther Van Gameren Edith Leusink
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Moon, 2012
92 p. : ill.
ISBN
9789048813421 (hardback)

Commentaires

Govert Schilling heeft zichzelf alles over sterrenkunde geleerd. Door al zijn wetenschappelijke publicaties in kranten, bladen en verschillende boeken is hij steeds meer een expert sterrenkunde geworden. Dat merk je ook in De ontdekking van de sterren. Het boek staat — ook al is het nog geen vinger dik — bol van de informatie.
Als je wil weten waar en wanneer je eigen sterrenbeeld te zien is aan het firmament, kan je aan de hand van dit boek al een heel eind komen. Ook over enkele andere bekende fenomenen, zoals vallende sterren, wordt in het boekje een afdoende uitleg gegeven. En dat sterren naargelang hun leeftijd en warmte andere kleuren kunnen hebben, weet zelfs de gemiddelde volwassene vermoedelijk niet. Om uit te pakken met weetjes en feiten is dit boek dus zeker en vast een handig instrument.
Al die gebundelde informatie wordt ondersteund door een pracht aan tekeningen en foto’s die het geheel enigszins luchtig houden en anderzijds soms ook gewoon mooi zijn om…Lire la suite
Kleurrijk vierkant boek met informatie over het ontstaan en verdwijnen van sterren; kenmerken van sterren (kleur, grootte, gewicht, samenstelling, afstand); sterrenstelsels; sterrenbeelden; meteorieten; supernova’s en nog meer. In dezelfde opzet verschenen ook uitgaven over de maan (2009) en planeten (2011)*. Stimulerend is de zin in het voorwoord: ‘als je ze alle drie leest, weet je veel meer van het heelal dan de meeste volwassen mensen’. De auteur richt zich in het verhaal tot de kinderen zelf. Toch zijn sommige teksten, hoewel ze duidelijk geschreven zijn, moeilijk omdat het over ingewikkelde processen gaat. Deze teksten zijn voor doorzetters die extra informatie opzoeken. Aantrekkelijk vormgegeven met veel afbeeldingen van sterren(stelsels) en foto’s van allerlei voorwerpen met sterren of in de vorm van sterren, zoals lampen, wekkers en kleding. Daarnaast is gespeeld met kleuren en de lettervormgeving. De zijkant van het boek is rood-wit geblokt, zodat het zal opvallen in de boek…Lire la suite

À propos de Govert Schilling

CC BY-SA 4.0 - Image by Agaath

Govert Schilling, né le 30 novembre 1956 à Meerkerk, aux Pays-Bas, est un écrivain de vulgarisation scientifique et astronome amateur néerlandais.

Carrière

Govert Schilling est né le 30 novembre 1956 à Meerkerk, aux Pays-Bas. En 1982, il est devenu responsable du programme de l'ancien Zeiss Planetarium, à Amsterdam.

De 1987 à 1998, il a également été nommé à temps partiel en tant que responsable de programme à l'Artis Planetarium d'Amsterdam.

Il a beaucoup écrit pour le magazine Sky & Telescope et Science.

Honneurs

L'astéroïde (10986) Govert est nommé en son honneur.

Bibliogr…En lire plus sur Wikipedia