Livre
Néerlandais

De ontdekking van de maan

Govert Schilling (auteur), Esther Van Gameren (dessinateur), Edith Leusink (dessinateur)
Allerlei feiten en verhalen over de maan worden verteld. Wie is het mannetje in de maan, wat is een maansverduistering en hoe ziet een maanpak eruit? Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Sujet
Maan
Titre
De ontdekking van de maan
Auteur
Govert Schilling
Dessinateur
Esther Van Gameren Edith Leusink
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Moon, 2009
92 p. : ill.
ISBN
9789048802210 (hardback)

Commentaires

De maan is er elke nacht, maar wat weten we er eigenlijk over? In De ontdekking van de maan helpt Govert Schilling de lezer al een eind op weg. Alle informatie over de maan is bewerkt tot hapklare brokken: elke keer als je een bladzijde omslaat, krijg je een nieuw weetje voorgeschoteld. Zo wordt er aandacht geschonken aan schijngestalten, maansverduisteringen, de invloed van de maan op eb en vloed, de maanlandingen, vakantie op de maan, en ga zo maar door.

Slim van de auteur is dat hij in zijn uitleg vergelijkingen maakt met materie die de lezer al kent. Zo wordt de afstand en tijd die nodig is om tot de maan te geraken uitgelegd aan de hand van een vergelijking met wandelen, fietsen of autorijden. Even daarna wordt de aarde vergeleken met een voetbal en de maan met een tennisbal. Zo herleidt Schilling de nieuwe informatie tot iets wat de lezer makkelijker kan vatten. Interessant zijn ook de doe-activiteiten, zoals het nabootsen van de schijngestalten van de maan met be…Lire la suite
Het mannetje in de maan, zomermaan en wintermaan, de maankalender, mensen op de maan, andere manen en sterrenkijken op de maan. In dit vierkante, handzame, stevige boek vind je de antwoorden op alle vragen over de maan. Twee naast elkaar liggende pagina’s geven informatie over een subthema en antwoord op een ‘maan-vraag’. De informatie is informatief, helder en duidelijk, begrijpelijk en beeldend. Al lezend kan de jonge lezer de (wetenschappelijke) informatie zelfstandig tot zich nemen, begrijpen en verwerken: feiten, weetjes, informatie uit de geschiedenis, mythen en wetenschappelijke (soms zelf uit te voeren) onderzoekjes. Kleurenfoto’s, plaatjes, maanopstellingen en tekeningen maken het helemaal af! Het is de bekende sterrenkundejournalist gelukt om een boek te maken voor jonge onderzoekers, over een thema dat zo ‘dichtbij’ is en tegelijkertijd zoveel onbekends in zich draagt. Boek voor thuis, op school en op de naschoolse opvang - om te lezen en (van) te leren. Informatieve uitgav…Lire la suite

De ontdekking van de maan

Alles wat je altijd al wilde weten over de maan kom je in dit boek te weten, gaande van 4het mannetje in de maan' over 'mensen op de maan'  tot 'vakantie op de maan. Govert Schilling is in Nederland gekend als expert op het vlak van de sterrenkunde. Hij schreef tientallen boeken over het heelal en komt in de Nederlandse pers vaak aan het woord bij onderwerpen zoals sterrenkunde en ruimtevaart. 'De ontdekking van de maan' bundelt een veertigtal interessante hoofdstukjes van twee pagina's elk, boordevol informatie en foto’s. De onderwerpen zijn niet alleen geplukt uit de natuur- en sterrenkunde, maar gaan ook over de maan in onze cultuur, in verhalen, en als symbool van de islam. Het geheel oogt erg overzichtelijk, alles wordt duidelijk verstaanbaar uitgelegd. De foto’s en tekeningen zijn mooi gemaakt en spreken een jong publiek meteen aan (o.a. door de leuke tekeningen van ‘aliens’).


À propos de Govert Schilling

CC BY-SA 4.0 - Image by Agaath

Govert Schilling, né le 30 novembre 1956 à Meerkerk, aux Pays-Bas, est un écrivain de vulgarisation scientifique et astronome amateur néerlandais.

Carrière

Govert Schilling est né le 30 novembre 1956 à Meerkerk, aux Pays-Bas. En 1982, il est devenu responsable du programme de l'ancien Zeiss Planetarium, à Amsterdam.

De 1987 à 1998, il a également été nommé à temps partiel en tant que responsable de programme à l'Artis Planetarium d'Amsterdam.

Il a beaucoup écrit pour le magazine Sky & Telescope et Science.

Honneurs

L'astéroïde (10986) Govert est nommé en son honneur.

Bibliogr…En lire plus sur Wikipedia