Livre
Néerlandais

Regen waar je niet nat van wordt

Gil Vander Heyden (auteur), Mariëlla Van de Beek (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Sebastiaan sluit vriendschap met een vrouw die in de tuin kampeert. Zij vindt vooral zijn oudere vriend Stef de zeeman leuk. Vanaf ca. 7 jaar.
Niveau de lecture
AVI 6
Titre
Regen waar je niet nat van wordt / Gil vander Heyden ; ill. Mariella van de Beek
Auteur
Gil Vander Heyden
Dessinateur
Mariëlla Van de Beek
Langue
Néerlandais
Éditeur
Assen: Maretak, 2005
64 p. : ill.
ISBN
90-437-0269-2

Commentaires

In eenvoudige woorden vertelt Vander Heyden het verhaal van een overstroming. De jonge Christiaan sluit vriendschap met Roos. Zolang haar flat opgeknapt wordt, logeert ze in een tentje in de wei van zijn ouders. Ze is bijzonder gecharmeerd door de blauweregen voor hun huis. Wanneer de verzengende zomer overgaat in wekenlange regen krijgt Roos dankzij Christiaans bezorgdheid onderdak in hun schuurtje. Christiaan zorgt er ook voor dat Stef, die in een afgelegen boerderij woont, gered wordt en hij brengt Roos en Stef samen. In de hoop dat Roos na haar vertrek weer terug komt, tekent Christiaan voor haar een blauweregen 'waar ze niet nat van wordt'. De mooie pointe houdt dit eenvoudige verhaaltje, bestemd voor het tweede leerjaar, AVI 6, overeind. Vander Heyden speelt vooral in op de emoties van de kinderen, zonder een echte spanningsboog te creëren. Geschikt als tussendoortje in de leeshoek. [Jet Marchau]
Christiaan woont samen met zijn vader en moeder in een boerderij even buiten het dorp. Op een dag komt Roos, een alleenstaande vrouw, in hun achtertuin kamperen. Sebastiaan en Roos sluiten vriendschap. Als het gaat regenen, houdt het niet meer op en de nieuwbouwwijk van het dorp loopt onder water. Ook de boerderij van de vriend van Sebastiaan, de stoere zeeman Stef, loopt onder en in die boerderij ligt Stef gewond. Roos, Sebastiaan en zijn vader halen Stef uit de boerderij en Roos gaat Stef verzorgen. Het lijkt wel of Stef en Roos verliefd op elkaar worden. De tekst is in korte zinnen en hoofdstukken verdeeld. De bladspiegel is duidelijk. Het gebonden boekje ziet er door de vele gekleurde illustraties vrolijk uit en nodigt uit tot lezen. De tekeningen wisselen in grootte van een hele pagina tot een snalle reep naast de tekst. Dit aardige verhaaltje is geschikt voor kinderen vanaf ca. 7 jaar die zelf gaan lezen.