Livre
Néerlandais

De klopgeest

Gerrit Komrij (auteur)
In 1898 worden twee heel verschillende vrienden, een spiritist en een socialist, geconfronteerd met het verschil tussen droom en werkelijkheid.
Titre
De klopgeest
Auteur
Gerrit Komrij
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2002
239 p.
ISBN
90-234-6244-0

Commentaires

De klopgeest is een intrigerende historische roman over het Amsterdam van het eind van de 19e eeuw. Samen met de twee protagonisten, de spiritist Hector en de door het opkomende socialisme aangestoken George, vormt de stad op zichzelf een personage waarmee hoe dan ook rekening dient gehouden. Beschouwingen en fragmentaire verhalen wisselen elkaar af.
Komrij situeert zijn roman in de laatste jaren van de 19e eeuw, die voor hem 'de eeuw van de sfinx' is geworden, "er zijn zoveel meningen, zoveel richtingen, zoveel raadsels. Groter en ingewikkelder raadsels dan ooit tevoren. Het kenmerk van onze tijd." Dat raadsel heeft Komrij vorm en gestalte gegeven vanuit het principe van de dualiteit. Hoofdfiguur en vertellend ik in de roman is Hector, die zichzelf in de aanvangszin voorstelt als handelaar in geloofsartikelen. Via advertenties versiert hij optredens als 'medium' in de betere Amsterdamse kringen, die zich, misschien wel omwille van hun angst en vrees voor de zich steeds nadr…Lire la suite
Komrij (1944) is bij het grote publiek bekend als bloemlezer, criticus, dichter en romanschrijver, in die volgorde. 'De klopgeest' is Komrijs vierde roman en tevens het bewijs dat Komrij als romancier zijn plaats heeft gevonden. 'De klopgeest' is een evenwichtige roman. Dit verhaal over een overgangstijd speelt niet voor niets op het breukvlak van twee eeuwen: Amsterdam 1898, het jaar van de kroning van Wilhelmina. Met die laatste gebeurtenis eindigt de roman ook. In een spel met ideaal en werkelijkheid speelt het spiritistisch medium Hector de hoofdrol. Schijnbaar antagonist George, uitventer van socialistisch drukwerk, lijkt Hectors beste vriend te worden. Als altijd bij Komrij bedriegt de schijn. Beelden en karakters herinneren aan werk van Thomas Lieske en Eduardo Mendoza; Komrijs taal en zijn spel met de hoofdspelers is compleet anders: hij vlecht met gemak Gorter of een straatliedje in. Zelfs met de verhaallijn neemt Komrij een loopje: de roman kent geen echte ontknoping. Wel ve…Lire la suite

À propos de Gerrit Komrij

CC BY 3.0 - Image by Anna Ietswaart

Gerrit Jan Komrij, né le 30 mars 1944 à Winterswijk et mort le 5 juillet 2012 à Amsterdam, est un peintre, poète, écrivain, traducteur, critique, polémiste et dramaturge néerlandais. Il fut « Dichter des Vaderlands (nl) » de 2000 à 2004.

Gerrit Komrij était connu pour sa virtuosité d'écriture et son style coloré. Il était également un polémiste redouté.

Biographie

Patrimoine

Sa riche bibliothèque a été dispersée en 2012 lors d'une vente aux enchères par Bubb Kuyper Veilingen (nl).

En lire plus sur Wikipedia