Livre
Néerlandais

Boven is het stil

Gerbrand Bakker (auteur)
Op een afgelegen boerderij in het veenweidegebied ten noordoosten van Amsterdam verzorgt een vijftigjarige boerenzoon zijn doodzieke vader.
Titre
Boven is het stil
Auteur
Gerbrand Bakker
Langue
Néerlandais
Édition
25
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2014 | Autres éditions
272 p.
ISBN
9789059365018 (hardback)

Commentaires

Met Boven is het stil won de Nederlander Gerbrand Bakker (1962) dit jaar het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte literaire debuut. Intussen is het boek al aan zijn vijfde druk toe, en het zou verbazen mochten er niet meer prijzen volgen.

De 55-jarige Helmer leeft met zijn vader in een boerderij in Noord-Holland. Zijn moeder is al tien jaar dood, zijn tweelingbroer Henk verdronk toen ze 19 jaar oud waren. De dood van Henk heeft het leven van Helmer bepaald. Niet alleen omdat hij het verlies van zijn tweelingbroer moeilijk kan verwerken, ook omdat hij daarna Henks plaats moest innemen op de boerderij. Het was nl. Henk die voorbestemd was om de boerderij verder te zetten, Helmer was net aan literatuurstudies begonnen in Amsterdam. Op gezag van zijn vader zette hij daar een punt achter en werd hij boer. Nu wil Helmer het heft zelf in handen nemen, en daarom moet zijn hulpbehoevende vader plaats ruimen, hij verhuist hem naar de eerste verdieping. Terzelfder tijd ontvangt hij ee…Lire la suite
Alom bejubelde debuutroman van Gerbrand Bakker (1962), met het juryrapport van de IMPAC Dublin Literary Award waarmee het boek in 2010 werd bekroond. Helmer van Wonderen wordt na de verdrinkingsdood van zijn tweelingbroer Henk door zijn vader verplicht zijn studie Nederlands af te breken en de zorg van de boerderij op zich te nemen. Moeder is overleden, vader is hoogbejaard, krakkemikkig en bedlegerig. Pas na 35 jaar durft Helmer schoon schip te maken en verbant hij zijn vader naar een slaapkamer op de eerste verdieping. Een ingrijpende verandering in Helmers leven vindt plaats als Riet, Henks voormalige verloofde, haar onhandelbare puberzoon op zijn dak stuurt. Oer-Hollandse plattelandsroman, doortrokken van de eenzaamheid van de homoseksuele Helmer en zijn verstikkende relatie met zijn vader, symbool voor zijn gefnuikte ambitie, van wie hij nolens volens houdt. Nostalgische Nescio-achtige natuurbeschrijvingen, droogkomische dialogen en filosofische oneliners, wrang en schrijnend van…Lire la suite

À propos de Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker est un médecin hollandais. Né à Enkhuizen le 1er novembre 1771, il est décédé le 1er juin 1828 à Groningue.

Biographie

Professeur d'anatomie, de physiologie et de chirurgie à l'université de Groningue à partir de 1811, il a laissé plusieurs études qui firent référence au début du XIXe siècle.

Œuvres

  • Oratio inauguralis de iisqui artis obstetriciae utilitatem augere possunt
  • Gratum magis acceptumque reddere (1814)
  • Osteographia piscium (1822)
  • En lire plus sur Wikipedia