Livre
Néerlandais

Vlucht naar het Noorden

Vlucht naar het Noorden

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Een zwarte plantage-arbeider, die in 1858 besluit te vluchten voor zijn slavenlot, ontmoet op zijn weg naar de vrijheid vele mensen die hem helpen.
Titre
Vlucht naar het Noorden
Auteur
Gerben Graddesz Hellinga 1938-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Piramide, 2002
240 p.
ISBN
90-245-4363-0

Commentaires

Slaaf Samuel wordt voor de zoveelste keer mishandeld door de plantage-opzichter, deze keer omdat hij betrapt werd op praten onder het werk. Hij besluit te vluchten. Een riskante onderneming met een opengeslagen rug en opgejaagd door een bende slavenjagers, maar genoeg is genoeg. Zijn tocht verloopt moeizaam. In plaats van naar het noorden van de Verenigde Staten te trekken, belandt hij vaak dieper in het zuiden. Samuel heeft al zijn verstand nodig om uit de handen van een vijandige bevolking te blijven. Gelukkig loopt hij hier en daar ook vriendelijke mensen tegen het lijf, en kan hij rekenen op de medewerkers van de 'Ondergrondse Spoorweg', een netwerk van blanken, vaak Quakers, die slaven uit het zuiden naar het noorden of naar Canada helpen te ontkomen en daarbij soms heel wat persoonlijke risico's nemen. Maar tijdens zijn tocht groeit Samuels woede wat uiteindelijk leidt tot de moord op een blanke boer die hem probeert aan te houden.

Jim Taylor, een vrijgelaten slaaf, is on…Lire la suite
Dit is het vijfde jeugdboek van deze auteur over de geschienis van Amerika. Het boek speelt in 1858 en handelt over de slavernij die in het Noorden al is afgeschaft, maar in het Zuiden nog is toegestaan. Per hoofdstuk staat steeds één verhaalfiguur centraal zodat de lezer veel details te weten komt over die specifieke vluchtpoging, de erbarmelijke omstandigheden tijdens de vlucht, de soms wonderbaarlijke ontsnappingen, maar ook de heftige ontgoocheling na weer een nieuwe ontdekking, gevolgd door mishandeling en vrijheidsberoving. De boerengezinnen die gevluchte slaven helpen, zijn veelal leden van de geloofsgemeenschap van de Quakers. Hun stijl en uiterlijke kenmerken worden gekarakteriseerd. De 'Ondergrondse Spoorlijn' is de keten van schuiladressen op weg naar de vrijheid. Ook de vluchtroute per boot over de Mississippi krijgt veel aandacht. De avontuurlijke en spannende jeugdroman is met kennis van zaken en met oog voor details geschreven. Geen wetenswaardigheid blijft onvermeld, w…Lire la suite