In de primitieve cultuur op een planeet van 1001 eilanden, waar zweefvliegtuigen een essentieel communicatiemiddel zijn, probeert een geadopteerde vliegster het monopolie van de erfelijke elite van zweefvliegers te doorbreken.
Extra subject
fantasy
Titre
Windhaven
Auteur
George R.R. Martin Lisa Tuttle
Traducteur
Joke Veenboer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Windhaven
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2013
366 p. : ill.
ISBN
9789024560363 (paperback)

Commentaires

In een ver verleden heeft een door zonnewind aangedreven ruimtevoertuig schipbreuk geleden op een vreemde planeet. Een waterwereld waar bijna voortdurend winden waaien en slechts een aantal eilanden beschikbaar zijn om te wonen. De overlevenden hebben daar een nieuwe, uiteraard middeleeuws aandoende maatschappij gevormd, waarin verschillende klassen aanwezig zijn. Een van de hogere klassen is die van de Vliegers, die beschikken over van de zonnezeilen van het ruimteschip gemaakte vleugels en daarmee tussen de eilanden kunnen vliegen en het contact tussen de verschillende groepen mensen in stand houden, veel veiliger en sneller dan schepen dat op het door winden en stormen geteisterde Windhaven kunnen. De vleugels worden door overerving doorgegeven aan zoon of dochter, ongeacht of die talent voor het vliegen heeft, en daarmee vormen de Vliegers een gesloten kaste.

Deze achtergrond wordt niet zo rechttoe, rechtaan geschetst als hier wordt gedaan. Hij wordt geleidelijk zichtbaar i…Lire la suite
Maris wil tot de clan van de vliegers behoren die op de wereld Windhaven instaan voor het moeizame contact tussen de kleine eilanden die door onrustige zeeën van elkaar gescheiden zijn. Maar de vleugels zijn door gebrek aan metaal schaars en volgens de traditie moeten ze naar haar stiefbroer Coll gaan. Coll droomt er echter van om troubadour te worden en Maris wil met alle geweld de strakke tradities van de vliegerfamilies doorbreken door te eisen dat vliegers gekozen worden naar verdienste in plaats van naar afkomst. De bekende fantasy-auteur ('Het spel der tronen') heeft samen met Lisa Tuttle een solide, ouderwetse fantasyroman geschreven over een harde wereld waar vernieuwing erg moeizaam is. Maris is een sterk karakter en de wereld waarin ze leeft, wordt geloofwaardig voorgesteld. Soms loopt het verhaal wat stroef, maar uiteindelijk is deze roman een interessante fabel over de verwerkelijking van dromen. Normale druk; voorin voorzien van een kaartje. Vanaf ca. 16 jaar.

À propos de George R.R. Martin

CC BY-SA 3.0 - Image by Gage Skidmore

George R. R. Martin [ d͡ʒɔɹd͡ʒ ɑɹ ɑɹ ˈmɑɹtɪn], né le En lire plus sur Wikipedia