Livre
Néerlandais

Als god spreekt : de Bijbel, de Koran en het Boek van Mormon

Geert Lernout (auteur)

Als god spreekt : de Bijbel, de Koran en het Boek van Mormon

Overzicht van de interpretatie van de heilige geschriften van drie verschillende godsdiensten.
Titre
Als god spreekt : de Bijbel, de Koran en het Boek van Mormon
Auteur
Geert Lernout
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Van Halewyck, 2005
264 p.
ISBN
90-5617-645-5 (paperback) 9789056176457 (paperback)

Commentaires

Als volslagen atheïst kan je beter, objectiever over de Bijbel schrijven dan als gelovige. Voor gelovigen is hun heilige boek een openbaring van hun god, hun schrijven houdt steeds de veronderstelling in dat God bestaat en dat hun interpretatie van zijn openbaring de juiste is. Niet te verwonderen dus dat elke min of meer homogene godsdienstige groep als ze de andere al niet bestrijdt, toch minstens de overtuiging koestert dat alleen zijzelf het heilig boek en dus ook God juist begrijpt.

Geert Lernout neemt als uitgangspunt voor Als God spreekt een studie van de manier waarop vier verschillende openbaringsgodsdiensten met hun heilige boeken omgaan: de mormonen, de islamieten, de christenen en de joden. Het is zeker niet de bedoeling de oorsprong van de religies te tonen of de oorspronkelijke teksten. Dit is eenvoudigweg onmogelijk. De geschiedenis van deze openbaringsgodsdiensten heeft de oorsprong en de oudste geschriften laag na laag toegedekt.

In de 19e eeuw ve…Lire la suite
Op het eerste gezicht is onduidelijk wat het doel is van deze publicatie van de Antwerpse literatuurwetenschapper. Pas aan het eind zegt hij aan te hebben willen tonen dat de goden nooit direct met de mensen spreken en dat de heilige schriften van monotheïstische godsdiensten mensenwerk zijn en nooit eenduidig geïnterpreteerd (kunnen) worden. Deze totaal niet verrassende stelling onderbouwt hij met voorbeelden uit de koran, het boek van Mormon en de bijbel. Daarbij besteedt hij zowel aandacht aan de wordingsgeschiedenis van het betreffende geschrift, de ontwikkeling van de religie en de interpretatiegeschiedenis van die heilige schrift. Helaas krijgen de eerste twee geschriften in vergelijking met het derde veel minder aandacht, waardoor het boek ongebalanceerd is. Zijn uitgebreide schrijfstijl komt tot ontplooiing in de conclusie, waar hij uitspraken doet over wonderen, wetenschap, geloof en religieuze ervaring etc. die hij op basis van zijn kennis, kunde en onderzoek niet kan onderb…Lire la suite