Livre
Néerlandais
Het voyeurs motel was bij het verschijnen in 2016 een hoogst controversieel boek. Het gaat hier om een waargebeurd verhaal van een voyeur die een motel kocht enkel en alleen om zijn gang te kunnen gaan. Grote controverse volgde omdat hij in 1980 al zijn verhaal vertelde aan de auteur van het boek en de auteur daar tot 2013 niets mee deed op vraag van de man.
Sujet
Voyeurisme
Extra subject
Klara, Pompidou
Titre
Het voyeursmotel
Auteur
Gay Talese
Traducteur
Jan Sietsma Hennie Volkers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The voyeur's motel
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2016
208 p., [8] p. pl.
ISBN
9789048835928 (paperback)

Commentaires

Climax in het voyeursmotel

Een getrouwde man, vader van twee kinderen, koopt een hotel om zijn gasten te bespioneren. Door zijn kijkgaten ziet hij veel meer dan alleen seks. Van diep verdriet tot een koelbloedige moord - zijn visie op de mensheid zal nooit meer dezelfde zijn.

Eind jaren zestig. De Amerikaan Gerald Foos koopt een motel nabij Denver, louter om mensen te kunnen bespioneren. In de plafonds van de kamers installeert hij met zijn vrouw Donna zogenaamde ventilatieroosters. Vanaf een donkere kruipzolder bespiedt hij zijn gasten door die roosters. Jaren aan een stuk schrijft hij zijn bevindingen op in een dagboek. Uiterlijke kenmerken, gespreksonderwerpen, seksuele handelingen, geaardheid... Alles wordt minutieus genoteerd. Foos is getuige van ongelukkige huwelijken, seksuele revolutie, drugshandel en zelfs moord. Nooit wordt hij betrapt.

Toch komt de dag waarop hij zijn verhaal met de buitenwereld wil delen. Daarvoor contacteert hij Gay Talese. Deze veelgeprezen journalist en bestsellerauteur uit New York - door sommigen ook wel 'de beste journalist ooit' en 'de grondlegger van New Journalism' genoemd - werkt op dat moment aan zijn non-fictieboek De vrouw van de buurman, over seksualiteit in…Lire la suite

Dit boek vertelt het verhaal van Gerald Foos, eigenaar van een motel in de Verenigde Staten, die ruim dertig jaar zijn klanten observeerde in hun (seksuele) gedrag via roosters in het plafond. In 1980 zocht hij contact met Gay Talese, een bekende literair journalist, die op het punt stond zijn bestseller 'Thy Neighbor's Wife' uit te brengen, dat gaat over seksueel gedrag in de VS. Een groot deel van 'Het voyeursmotel' bestaat uit teksten die Gerald Foos in zijn privé-'Dagboek van een voyeur' noteerde. Hij zag zichzelf niet als een perverseling, maar als een serieus onderzoeker van het seksueel gedrag van mensen. Regelmatig trekt hij ook harde conclusies uit zijn (beperkte) waarnemingen. Gay Talese is geïntrigeerd, maar wil niets publiceren zolang Gerard Foos anoniem wil blijven. Pas in 2013 geeft Foos toestemming voor publicatie. Gay Talese plaatst het verhaal in een kader en de tekst verschijnt met foto’s als longread in The New Yorker, een van de kranten waarvoor Gay Talese schrijft…Lire la suite

À propos de Gay Talese

Gay Talese, né le 7 février 1932 à Ocean City dans le New Jersey, est un écrivain américain.

Biographie

Écrivain pour des magazines comme le New York Times, le New Yorker ou Esquire, il a aidé à développer le journalisme littéraire et est considéré comme un des fondateurs du Nouveau journalisme. Ses articles les plus connus sont ceux sur Joe DiMaggio (The Silent Season of a Hero) et Frank Sinatra (Frank Sinatra Has a Cold).

Œuvres

Originales en anglais

  • New York: A Serendipiter's Journey (1961)
  • The Bridge: The Building of the Verrazano-Narrows Bridge (1964)
  • The Overreachers (1965; compilation de reportages)
  • En lire plus sur Wikipedia