Livre
Néerlandais

Chemische affiniteiten

Gaia Coltorti (auteur), Etta Maris (traducteur)
De tweeling Giovanni en Selvaggia groeien gescheiden op, maar komen op hun achttiende in hetzelfde huis in Verona te wonen. Ze voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken en beginnen een verboden liefdesrelatie, die ze angstvallig geheimhouden. Dan wordt Selvaggia zwanger.
Titre
Chemische affiniteiten
Auteur
Gaia Coltorti
Traducteur
Etta Maris
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Le affinità alchemiche
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2013
350 p.
ISBN
9789048816767 (paperback)

Commentaires

Het debuut van Gaia Coltorti — slechts zeventien toen ze dit schreef — ademt de zomer. We volgen twee verliefde Italiaanse tieners, Selvaggia en Giovanni, die hun vakantiedagen slijten in pittoreske pizzeria’s en trattoria’s, op zonovergoten terrasjes omringd door bloemen in terracotta potten, of aan het Gardameer. Voor het overgrote deel is Chemische affiniteiten dan ook licht als het spreekwoordelijke veertje waarmee Giovanni zijn geliefde zo vaak vergelijkt. Het onderwerp dat Coltorti’s roman centraal stelt, is nochtans behoorlijk zwaar. Giovanni en Selvaggia zijn namelijk broer en zus. De tweeling groeit gescheiden op — hij in Verona bij hun vader, zij in Genua bij hun moeder 3 zodat ze elkaar pas leren kennen als hun ouders zeventien jaar later opnieuw gaan samenwonen.
Coltorti maakt er geen geheim van dat ze haar debuut entte op Romeo & Julia. Het motto van Chemische affiniteiten is ontleend aan Shakespeares meesterwerk, de roman spee…Lire la suite
De 18-jarige tweeling Giovanni en Selvaggia groeien na een vroegtijdige scheiding van hun ouders ver van elkaar op, de jongen bij zijn vader en het meisje bij haar moeder. Na jaren komen de ouders weer tot elkaar en gaan zelfs weer samenwonen. Tussen broer en zus ontstaat direct een hechte band die zich snel ontwikkelt; ze worden verliefd op elkaar en worden elkaars geliefden. Ze doorlopen alle stadia van een verliefd stel; het taboe op hun liefde maakt hun band alleen maar sterker. De stad Verona vormt het decor van hun geschiedenis, net als bij Romeo en Julia. Er wordt een duidelijk verband gelegd met de onmogelijke liefde van die twee. Deze roman is een grote prestatie voor de 17-jarige schrijfster. Zij balanceert wel regelmatig op de rand van de geloofwaardigheid, maar slaagt er toch goed in een overtuigend beeld te geven van een verboden liefde. Ze doet dat in een frisse, dynamische stijl en dat maakt het tot een eigentijds geheel. Kleine druk.