Livre
Néerlandais
Titre
Klein land
Auteur
Gaël Faye
Traducteur
Liesbeth Van Nes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Petit pays
Éditeur
Amsterdam: Hollands Diep, © 2017
206 p.
ISBN
9789048837076 (paperback)

Commentaires

Een verdwenen wereld

De kleine Gabriel, kind van een Franse, blanke vader en een Rwandese Tutsi-moeder, haalt met zijn vriendjes kattenkwaad uit tussen de mangobomen in Burundi. De jongen weet het nog niet, maar zijn kinderwereld staat op instorten. Eerst gaan zijn ouders scheiden en vervolgens, in 1993, spat het hele land uit elkaar. Een jaar later begint in buurland Rwanda een verschrikkelijke genocide, die hem zijn halve familie zal kosten. Zijn zusje en hij worden onherroepelijk verbannen uit het land van hun kindertijd en naar Frankrijk geëvacueerd.

Klein land, de debuutroman van de Frans-Rwandese Gaël Faye, roept de geuren en kleuren op van een voorgoed verdwenen wereld en vertelt een universeel verhaal van teloorgegane paradijzen en verloren onschuld, van verscheurdheid en identiteit. De kracht ervan schuilt in de ongewoon luchtige toon, want ondanks alle verschrikkingen is Klein land een onwaarschijnlijk poëtische, optimistische roman, waar de levensvreugde vanaf spat.

Vertaald door Liesbeth van Nes, Hollands Diep, 208 blz., 19,99 € (e-boek 9,99 €). Oorspronkelijke titel: 'Petit pays'.

De jaren negentig van de twintigste eeuw. Gaby is een jongen van tien jaar. Zijn vader is Frans en blank, zijn moeder is Rwandese, zwart en Tutsi. Samen met zijn vriendjes uit dezelfde straat beleeft hij een gelukkige kindertijd in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Als zijn ouders scheiden, blijven hij en zijn zusje bij hun vader wonen. Langzamerhand verandert de onbezorgde tijd: de burgeroorlog tussen Hutu’s en Tutsi’s dringt hun leven binnen, de genocide maakt een eind aan Gaby’s onschuld. De boeken die hij leent van een buurvrouw maken het hem mogelijk om de verschrikkingen het hoofd te bieden. Als hij twintig jaar later vanuit Frankrijk teruggaat, realiseert hij zich wat er allemaal gebeurd is. Het ik-verhaal dat je letterlijk naar de keel grijpt is geïnspireerd op de jeugd van de schrijver, een succesvolle Franse rapper. Hoewel er vreselijke dingen gebeuren, blijft de toon licht. De zinnen zijn poëtisch, muzikaal en er spreekt een enorme liefde uit voor het Afrikaanse land en …Lire la suite

À propos de Gaël Faye

Gaël Faye est un auteur-compositeur-interprète, rappeur et écrivain franco-rwandais, né le 6 août 1982 à Bujumbura au Burundi.

Biographie

Jeunesse et formation

Gaël Faye est né en 1982 à Bujumbura d'une mère rwandaise, réfugiée au Burundi après les premières vagues de persécution menées contre les Tutsis à la suite de la révolution de 1959, et d'un père français,,. Il est binational.

À la suite du déclenchement de la guerre civile au Burundi en 1993 et du génocide des Tutsis au Rwanda en 1994, il fuit son pays natal pour la France, à l'âge de treize ans. Inscrit sur les listes de rapatriement, il arrive avec sa sœur sur le territoire national en En lire plus sur Wikipedia