Livre
Néerlandais

Een dodelijk venijn

Fred Vargas (auteur), Rosa Pollé (traducteur), Nini Wielink (traducteur)
Commissaris Jean-Baptiste Adamsberg raakt geïntrigeerd door het bericht dat in de omgeving van Nîmes drie mannen van rond de tachtig zijn gestorven ten gevolge van een beet door een kluizenaarsspin en stort zich op deze zaak.
Titre
Een dodelijk venijn
Auteur
Fred Vargas
Traducteur
Rosa Pollé Nini Wielink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Quand sort la recluse
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2018
392 p.
ISBN
9789044540093 (paperback)

Commentaires

Elfde deel in de reeks ‘Adamsberg’ van de Franse historica, archeologe en schrijfster. Hoofdpersoon is de Parijse commissaris Jean-Baptiste Adamsberg, die geïntrigeerd raakt door het bericht dat in de omgeving van Nîmes drie mannen van rond de tachtig zijn gestorven ten gevolge van een beet door een kluizenaarsspin. Normaliter is zo’n beet niet dodelijk, waarom nu wel? De naam van de spin herinnert hem aan een Middeleeuws gebruik vrouwen in te metselen die de hoogste vorm van ascese wilden bereiken, maar hij is zich een traumatische jeugdherinnering niet bewust. Zijn medewerkers kunnen niet volgen waarom hij zich op deze zaak stort, maar zodra hij ontdekt dat in een weeshuis een bende met de naam ‘kluizenaarsspin’ andere weeskinderen terroriseerde, komt hij dichter bij de waarheid. Adamsberg is geen standaard commissaris en de politieromans uit deze reeks zijn dat ook niet. De poëtische teneur van de tekst en de eruditie van de personages geven deze serie een meerwaarde die opweegt te…Lire la suite

Eerst dineren, dan speuren

Seriemoordenaar slaat toe met gif van dik veertig kluizenaarsspinnen, best onpraktisch, maar effectief.

Dineren in een brasserie in Parijs, of liever nog in de buitenlucht op het Zuid-Franse platteland: de thriller 'Een dodelijk venijn' is de ideale manier voor Frankrijkgangers om alvast in de stemming te komen.

Commissaris Jean-Baptiste Adamsberg, de vaste held van de Franse schrijfster Fred Vargas, gaat weken besteden aan een opvallende reeks moorden op oudere mannen. Maar niet voordat hij, in de traditie die Simenons Maigret begon, de inwendige mens heeft versterkt.

Een soepje vooraf, gevolgd door een kipschotel met wijn en ondertussen fijne gesprekken met de leden van zijn rechercheteam. Over de moorden uiteraard, maar ook over persoonlijke zaken. En na dit al een middagdutje om het speurdersbrein weer scherp te krijgen.

Adamsberg zal al snel ontdekken dat die oude mannen allen om zeep zijn geholpen met het gif van de zogeheten kluizenaarsspin. Een uiterst schuw insect dat zijn naam eer aandoet door zoveel mogelijk weg te vluchten. De spin heeft wel wat gif i…Lire la suite

À propos de Fred Vargas

CC BY 3.0 br - Image by Marcello Casal/ABr

Fred Vargas, nom de plume de Frédérique Audoin-Rouzeau, née le 7 juin 1957 à Paris, est une archéozoologue et romancière française. Elle est connue pour ses romans policiers qui mettent en scène, pour la plupart, le commissaire Adamsberg. Ses livres ont été adaptés au cinéma et à la télévision.

En mai 2018, elle reçoit le prix Princesse des Asturies.

Biographie

Années de formation

Fred Vargas est la fille de l'écrivain Philippe Audoin et d'une ingénieure chimiste. Son frère est l'historien Stéphane Audoin-Rouzeau et sa sœur jumelle l'artiste peintre Jo Vargas.

Elle fait ses études secondaires au lycée Molière à Paris et est titulaire d'un doctorat en his…En lire plus sur Wikipedia