Livre
Néerlandais

Ik voel me zo : gesprekken met kinderen over hun stemmingen

Frans Lasès (auteur), Jan Jutte (dessinateur)

Ik voel me zo : gesprekken met kinderen over hun stemmingen

Public cible:
9-11 ans et plus
Gesprekken met kinderen over emoties en hoe ze ermee omgaan. Waar komen die verschillende stemmingen vandaan? Kennen en herkennen ze die wisselende emoties en weten ze wat de effecten ervan zijn? En hoe ervaren ze de buien van anderen?
Sujet
Gevoelens
Extra subject
emoties, Gevoelens (jeugd)
Titre
Ik voel me zo : gesprekken met kinderen over hun stemmingen
Auteur
Frans Lasès
Dessinateur
Jan Jutte
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
191 p. : ill.
ISBN
9789058387943 (paperback)

Commentaires

In Ik voel me zo praat Frans Lasès met 25 kinderen over 25 soorten stemmingen en schrijft hun antwoorden neer. Kinderen van acht tot twaalf jaar geven in korte dialogen weer wat ze denken over bepaalde gevoelens. Elk hoofdstuk valt onder een bepaalde emotie, zoals ‘ondeugend’, ‘heimwee’, ‘lief’, ‘grappig’ of ‘dromerig’. De gevoelens zijn erg herkenbaar, ook voor volwassen lezers. Soms spoort de schrijver door middel van korte vragen zijn jonge geïnterviewde aan om wat dieper te graven in de eigen ziel. Onder het lemma ‘Brutaal’ vraagt hij bijvoorbeeld aan de elfjarige Sjef of hij nog een brutaler voorbeeld kent dan zijn herinnering dat hij de meester vinnig van repliek had gediend, want Lasès vindt dat niet brutaal genoeg. Je kunt je afvragen of de antwoorden van de kinderen op deze manier niet te veel gestuurd worden, maar de schrijver is spaarzaam met zijn bijvragen en weet het evenwicht tussen spontaneïteit en inhoudelijke meerwaarde goed te bewaren. Lasès laat de kinderen i…Lire la suite
Op serieuze en speelse wijze wordt ingegaan op emoties en stemmingen van kinderen. Nederlandse en Vlaamse kinderen van 9 tot 13 zijn hierover geïnterviewd. Vooral de kinderen zijn aan het woord; soms wordt er doorgevraagd en verzocht om ergens een specifiek voorbeeld van te geven. De gevoelens, gedachten en ervaringen van zo'n 25 kinderen (jongens én meisjes) krijgen op deze wijze een plek. De interviews lezen vlot en zijn uitermate begrijpelijk en herkenbaar voor de doelgroep. Er is aandacht voor 25 emoties waaronder trots, verliefd, ondeugend, heimwee, boos, verlegen, verveeld, verdriet, zenuwachtig, jaloers, stoer, driftig, lui, gelukkig, eenzaam, lief, grappig, angstig en dromerig. Elk lemma wordt ingeleid met een paginagrote, prachtige kleurenillustratie (diverse collageachtige technieken) van Jan Jutte die goed bij het thema aansluit. De tekst is gedrukt in een groot lettertype op stevig, vrij glad papier. Inhoud en vormgeving maken dit boek waardevol voor kinderen. De levensve…Lire la suite

Ik voel me zo

Het boek is niet meer en niet minder dan dat het belooft te zijn: “gesprekken met kinderen over hun stemmingen”. Het zijn erg korte gesprekken die de auteur begon met de vraag “wanneer voel jij je …”. Daarna volgt een gevoel zoals boos, verdrietig … of een woord dat een gevoel kan opwekken zoals grappig, heimwee. Kort onder elkaar volgen dan de reacties van de verschillende kinderen. Meestal bedraagt deze gemiddeld maar een zestal regels. Soms vraagt de auteur daarna door, maar dit gebeurt zeer weinig. Dikwijls moeten we genoegen nemen met een zeer korte reactie zonder meer.
Omdat ditzelfde concept 25 keer herhaald wordt, is dit al snel erg saai. Bovendien zijn de reacties onder het titeltje 'ontroerd' vaak momenten waarop kinderen iets 'zielig' vinden, wat niet noodzakelijk hetzelfde is. Dit doet wat vreemd aan omdat elke beschrijving van de kinderen herkenbaar is, behalve deze van dit gevoel.
Vaak zijn de reacties van de kinderen zeer origineel en beschrijven ze hun gevo…Lire la suite