Livre
Néerlandais

Een woord een woord

Frank Westerman (auteur)
Onderzoek naar het effect van onderhandelingen in crisissituaties, onder meer aan de hand van de treinkapingen door Molukkers in de jaren zeventig in Nederland.
Sujet
Taal, Terrorisme
Titre
Een woord een woord
Auteur
Frank Westerman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
284 p.
ISBN
9789023498599 (paperback)

Commentaires

We zullen nog praten met de terroristen

Al snel dringt zich aan de lezer de vraag op of gevierd non-fictieschrijver Frank Westerman zijn boek over terrorisme te vroeg geschreven heeft. IS was nog maar een videodreiging, Charlie Hebdo gebeurde halverwege, de Bataclan en Zaventem en Maalbeek kwamen na afsluiten. De auteur is dus ingehaald en overrompeld door geweld waarvan hij slechts de voorlaatste episode beschrijft. Merkwaardig genoeg is dat ook een sterkte.

Verwacht van Een woord een woord geen heldere analyse over het geweld dat ons overvalt. Daarvoor is wat we meemaken te nieuw, niet alleen in de betekenis dat het te vers is, maar dat de terreur echt van een andere orde is. Plotseling slaan in Europa terroristen toe die niet geïnteresseerd zijn in eisenbundels, gijzelingen, vliegtuigkapingen, mediastunts, rechtstreekse telefoonlijnen met regeringsleiders, kortom in het theater van terreur waar we in Europa in de jaren zeventig en tachtig mee leerden omgaan. Halverwege de jaren zeventig werd minstens een keer per maand een vliegtuig gekaapt. RAF (Duits), ETA (Baskisch), IRA (Iers) en PLO (Palestijns) legden bommen en pleegden moordaanslagen. Hun doel was politiek. Hun doelwitten stonden in dienst daarvan. Dat had een vertrouwde logica.

Nu, veertig jaar later, moorden jihadisten lukraak. Ze geven geen uitleg en doden ook zichzelf. Kamikazes op Europese bodem veranderen wat we dacht…Lire la suite

Onderzoek naar het effect van onderhandelingen in crisissituaties, zoals bezettingen, gijzelingen en kapingen. Een persoonlijke zoektocht van de auteur naar het antwoord op de vraag wat woorden kunnen bereiken in dergelijke crisissituaties. Hij doet dat onder meer aan de hand van de treinkaping door Molukkers in de jaren zeventig in Nederland en de bezetting van het Indonesisch consulaat, maar beschrijft ook een gijzeling in Tsjetsjenië in 1995. Een van de Molukse kapers was de handenarbeidleraar van de auteur. De Nederlandse overheid reageerde destijds omzichtig en via psychiater Dick Mulder werd met de terroristen onderhandeld. Hij weet beide acties tot een einde te praten. Buitenlandse kranten spreken van een succesvolle 'Dutch approach'. In Tsjetsjenië liepen de onderhandelingen anders: het Russische leger maakte met gebruik van 'disproportioneel geweld' een einde aan de kaping in Grozny.

À propos de Frank Westerman

Frank Martin (Frank) Westerman, né le 13 novembre 1964 à Emmen, est un journaliste et écrivain néerlandais.

Biographie

Westerman a grandi à Assen, en tant que fils d'un ingénieur agricole. Il a étudié la technique des cultures tropicales à l'université des sciences agronomiques de Wageningue.
En 1987, à Puno, au Sud du Pérou, il a étudié les méthodes d'irrigation de l'époque pré-colombienne des Aymaras, dans les Andes. C'est à cette époque qu'il écrivit ses premiers reportages journalistiques.
En 1992, Frank Westerman devint correspondant pour le quotidien néerlandais de Volkskrant à Belgrade. En tant que reporter de NRC Handelsblad, il a couvert de nombreux événements d'actualité. Avec son collègue Bart Rijs, il a fait partie des seuls journalistes à avoir réussi à pénétrer à Srebrenica lors du massacre de 1995. Ils y ont écrit l…En lire plus sur Wikipedia