Livre
Néerlandais

Miljoenen

Public cible:
9-11 ans et plus
Twee Engelse scholieren krijgen door toeval veel geld, afkomstig van een roofoverval. Damian wil er iets goeds mee doen; Anthony wil het beleggen. Vanaf ca. 10 jaar.
Extra subject
verhalen
Titre
Miljoenen
Auteur
Frank Cottrell Boyce
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Millions
Éditeur
Amsterdam: Van Goor, 2004
237 p.
ISBN
90-00-03595-3

Commentaires

Frank Cottrell Boyce is een gerenommeerd Brits filmscenarioschrijver. Zijn talent -- een verhaal visualiseren, van goede dialogen voorzien en met vaart en humor te vertellen -- komt geheel tot zijn recht in zijn filmische debuut Miljoenen, een verhaal over de dromerige Damian en geldminnende Anthony, twee broers die onverwachts schatrijk worden wanneer een tas met miljoenen letterlijk uit de lucht komt vallen.

Boyce begint Miljoenen met een onbevangen, oprechte terugblik van de tienjarige Damian, verteller, hoofdpersoon en jongste van de twee broers: "Als Anthony dit verhaal zou vertellen, zou hij met het geld beginnen. Alles draait om geld, zegt hij, dus kun je ook maar het beste met geld beginnen. Hij zou waarschijnlijk schrijven: 'Er waren eens 229.370 kleine Engels pondjes', en verder gaan tot: 'En ze leefden nog lang en gelukkig, op een spaarrekening met veel rente'. Maar hij vertelt dit niet. Ik vertel het. Persoonlijk begin ik liever met een beschermheilige…Lire la suite
Twee Engelse basisscholieren krijgen door toeval veel geld, afkomstig van een roofoverval. Damian wil er iets goeds mee doen; Anthony, economisch verbazend onderlegd, wil het beleggen. Dit alles in de korte tijd die rest vóór de invoering van de euro in Engeland. Zwart geld wit wassen blijkt heel lastig en leidt tot veel komische verwikkelingen en, en passant, ook tot groter inzicht in de werking van kapitalistische economieën en zelfs tot een positieve verandering in het gezin: vader komt immers aan de (erg aardige) vrouw. Vooral hebzucht als menselijke drijfveer komt op satirische wijze tot uiting. Zelfs de sympathieke karakters ontkomen er niet geheel aan. Met gevoel voor absurdisme geschreven, waarbij alleen Damians preoccupatie met heiligen op den duur wat hinderlijk wordt. Vanaf ca. 11 jaar.

Miljoenen

Engelse humor wordt doorgaans ervaren als een unieke vorm van humor. Vooral voor de televisie zijn er in Engeland heel wat series gemaakt die als het beste in hun soort worden aanzien. Ook in de literatuur heb je schrijvers die boeken schrijven rond grappige situaties en met dito dialogen. Iemand als Ben Elton heeft wat dat betreft al een aardig oeuvre bij elkaar gepend en is ook in de sitcom- en filmwereld geen onbekende. Ook deze Frank Cotrell Boyce blijkt, volgens de flaptekst, een gevestigd filmscenarioschrijver te zijn. En ook hij is niet de enige in de Engels jeugdliteratuur die die aparte Engelse humor aanhangt. Damian en zijn broer Anthony vinden op een dag een tas vol geld, 229.370 pond. Damian weet zo ongeveer alles over heiligen. Hij kent hun namen, weet waarvan ze de patroonheiligen zijn, kan hun geboorte- en sterftejaar uit het blote hoofd opzeggen en denkt er af en toe zelfs één te zien. Door zijn geloof in die heiligen, heeft hij het niet echt moeilijk om te geloven dat…Lire la suite

À propos de Frank Cottrell Boyce

Frank Cottrell-Boyce (né en 1959 à Liverpool) est un scénariste et écrivain britannique.

Biographie

Frank Cottrell-Boyce est un romancier pour la jeunesse. On lui doit en tant que scénariste, Bienvenue à Sarajevo, Hilary et Jackie (Hilary and Jackie) et 24 Hour Party People. Il se destinait à la prêtrise lorsqu'il a rencontré sa femme qui se préparait à être religieuse. Ils ont sept enfants et habitent Liverpool. Auteur au style acéré, à l'écriture vive, à l'imagination foisonnante, Boyce écrit des histoires drôles pleines d'émotion et utilise pour cela le langage convaincant des adolescents.

Sous le pseudonyme de Martin Hardy, il a écrit le scénario de Tournage dans un jardin anglais, réalisé par Michael Winterbottom.

Son œuvre

Son premier roman, Millions, a remporté la Ca…En lire plus sur Wikipedia