Bande dessinée
Néerlandais

Zoenen met een selfie : wonderlijke verhalen uit de Vlaamse schilderkunst

Frank Adam (auteur), Bert Dombrecht (dessinateur)

Zoenen met een selfie : wonderlijke verhalen uit de Vlaamse schilderkunst

Public cible:
12-14 ans et plus
In wonderlijke getekende verhalen wordt het geheim onthuld van negen kunstwerken uit Vlaanderen. Ontdek zelf het geheim van 'Zoenen met een selfie!' Graphic novel met illustraties in donkere kleuren, poëtische teksten en afbeeldingen van de schilderijen. Vanaf ca. 12 t/m 17 jaar.
Titre
Zoenen met een selfie : wonderlijke verhalen uit de Vlaamse schilderkunst
Auteur
Frank Adam
Dessinateur
Bert Dombrecht
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2015
85 p. : ill.
ISBN
9789462910676 (hardback)

Commentaires

In ‘Kletsicus theologicus’ hebben een vader en een dochter – met tegenzin - een gesprek over God in de vorm van een Whats-app gesprek. In ‘Mijn vader is de beste beul van Brugge’ staat de zoon van een beul trots met zijn neus op z’n vaders werk, net als op het schilderij. In dit boek vol getekende verhalen, brengen de auteur en de illustrator negen kunstwerken in Vlaams bezit op originele wijze tot leven. Elk verhaal wordt gevolgd door het beroemde doek waar het bij hoort. De teksten zijn poëtisch en vergen aandacht; soms is het gissen, dan weer neemt de auteur je moeiteloos mee in zijn eigenzinnige wereld. Knap linken zij oude verhalen aan de actualiteit. De illustraties in sobere tinten (grijs, zwart, bruin) met af en toe een fellere kleur zijn expressief en ernstig. Figuren met grote ogen en grimassen geven de verhalen dikwijls een donkere sfeer. Mooie druk, tekst in sierlijk lettertype met lusjes en kunsthistorische duiding (deze tekst is te moeilijk voor de doelgroep) achterin. …Lire la suite

Zoenen met een selfie

Dit boek bestaat uit negen korte verhalen/teksten. Elk stuk past bij een kunstwerk uit het Groeningemuseum of het Sint-Janshospitaal in Brugge (De ontdekking van de tekenkunst, Portret van een theoloog met zijn secretaris, Legende van de heilige Ursula, Stilleven met vis, De Leie in Astene of De Distels, De ziekenzalen van het Sint-Janshospitaal, Het Laatste Avondmaal, Het oordeel van Cambyses en Secret-Reflet).

Een fragment uit het werk wordt door een andere, actuele bril bekeken. Thema’s als geloof, liefde, filosoferen, verraad, vriendschap, ... passeren allemaal de revue. Moeilijke en misschien zelfs pijnlijk actuele thema’s worden op deze manier iets makkelijker bespreekbaar. Na elk verhaal kan je het echte kunstwerk (of een deel ervan) bewonderen. Doordat het kunstwerk na het verhaal komt, blader je hoogstwaarschijnlijk nog eens terug om te vergelijken.

Elk verhaal wordt dan ook nog eens in een andere vorm - poëzie, sms, graphic novel, verhaal, ... - gego…Lire la suite