Livre
Néerlandais

Bonjour tristesse : roman

Françoise Sagan (auteur), Marianne Gossije (traducteur)
Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
Titre
Bonjour tristesse : roman
Auteur
Françoise Sagan
Traducteur
Marianne Gossije
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Bonjour tristesse
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2009
126 p.
ISBN
9789029085304 (paperback)

Commentaires

Omdat in 1954 het begrip 'hype' nog niet bestond, werd de debuutroman van de achttienjarige Françoise Quoirez (schrijversnaam: Françoise Sagan) gewoon een 'schandaalsucces' genoemd. Het boek was taboedoorbrekend, omdat zo'n jong meisje het had gewaagd over seks te schrijven zonder dat daar veel liefde bij kwam kijken en het grote publiek confronteerde met het beeld van een arrogante en amorele, in luxe levende jeugd. Een beschrijving in zekere zin van haar eigen verdere bestaan, "roekeloos en excessief" zoals het heet, op de wip tussen Parijs en Saint-Tropez, met even snelle als dure wagens en veel rock 'n roll, hoewel ook deze term toen nog niet bekend was.

Het verhaal is eerder mager. De zeventienjarige Cécile brengt samen met haar vader en diens jongste verovering de zomervakantie door aan de Côte d'Azur. Ze leert een aardige jongeman kennen en alles lijkt om ter best in de beste der werelden. Tot een voormalige jeugdvriendin van de moeder opdaagt en er een soort liefde onts…Lire la suite
In een tijd dat existentialistisch engagement, zoals uitgedragen door Sartre (1905-1980) en Camus (1913-1960) hoogtij vierde, de burgerlijke moraal dogmatisch strikt en het maatschappelijk kantelpunt 1968 nog heel ver weg was, is het niet verwonderlijk dat het door een jonge blaag als Françoise Sagan (1935-2004) literair gepropageerde hedonistisch zelfbehagen in 1954 een schandaalsucces inclusief de Prix des Critiques opleverde. Hoe laat dit passend hervertaalde debuut, puntig en sober van stijl, zich nu ruim een halve eeuw later lezen? Het gegeven is eenvoudig en nog steeds herkenbaar, maar ontbeert uiteraard de tijdgebonden impact. Hoofdpersoon Cécile geniet met vriend Cyril, vader Raymond en diens jonge, mondaine vriendin Elsa met volle teugen van een onbekommerde vakantie aan de Côte d'Azur, als nieuwkomer Anne haar vader inpalmt en haar vrijheid bedreigt. Een tegenzet met tragisch gevolg sluit haar korte tijd op in droefheid, waarna het lege leventje van drank en seks weer lonkt!…Lire la suite

À propos de Françoise Sagan

CC BY-SA 4.0 - Image by Stiopik

Françoise Quoirez, plus connue sous le pseudonyme de Françoise Sagan, est une femme de lettres française, née le 21 juin 1935 à Cajarc (Lot) et morte le 24 septembre 2004 à Équemauville (Calvados).

Elle devient célèbre dès son premier roman, Bonjour tristesse, publié en 1954, alors qu'elle n'a que dix-huit ans. Elle est connue pour la « petite musique » de ses récits romantiques mettant en scène une bourgeoisie riche et désabusée, mais aussi pour défrayer régulièrement la chronique mondaine et judiciaire. Qualifiée de « charmant petit monstre » par François Mauriac, elle écrit également des biographies, des pièces de théâtre, des chansons, et collabore à l'écriture de scénarios et de dialogues de films.

BiographieEn lire plus sur Wikipedia