Livre
Néerlandais

Mars : verslag van een andere wereld

Titre
Mars : verslag van een andere wereld
Auteur
François Forget François Costard Philippe Lognonné
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La planète Mars : histoire d'un autre monde
Éditeur
Diemen: Veen Magazines, 2004
XIII, 226 p. : ill.
ISBN
90-76988-34-X

Commentaires

De vertwijfelde uitroep van David Bowie "Is there life on Mars?" heeft weer aan actualiteit gewonnen. Vandaag 25 maart 2004 meldt Vrtnieuws.net: "Enkele weken geleden maakten wetenschappers van Nasa bekend dat er water heeft gestroomd over het gebied waar de Opportunity is geland. Later bleek dat in dat water zich stenen vormden. Vandaag deed chef-wetenschapper Steve Squyres er nog een schepje bovenop: "Ik denk dat Opportunity geparkeerd staat op de kustlijn van wat ooit een zoutzee op Mars was." Opportunity staat volgens de Nasa aan wat ooit het strand was van een zoutzee van minstens 5 cm diep. Het water stroomde er volgens de Nasa met een snelheid van 10 tot 50 cm per seconde. De geleerden bij Nasa leiden dat af uit ribbels in de rotsen die karakteristiek zijn voor erosie door stromend water. Dat het om zout water zou gegaan zijn, leidt men af uit de aanwezigheid van chloor en broom in de omgeving."

Toevallig komt vandaag het boek Mars, verslag van een andere wereld …Lire la suite
Dit boek is een van de weinige uit het Frans vertaalde werken op het gebied van de astronomie. De drie auteurs zijn als wetenschappers allen al lange tijd betrokken bij het onderzoek naar de planeet Mars en het ontwikkelen van onderzoeksdoelen voor ruimtevluchten naar Mars. Het boek geeft een zeer uitgebreid en gedegen overzicht van het wetenschappelijk onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis en de evolutie van deze planeet in vijf delen: de geboorte, de jeugd, de gedaanteverandering, klimaat en stormen en ten slotte het verkennen van Mars. Het boek is uitgebreid geïllustreerd met mooi materiaal, ook van recente ruimtevluchten. Daarnaast een inleiding, een toelichting op de tijdrekening van Mars, een chronologisch overzicht van het Marsonderzoek, nawoord, index, en een kaart van Mars. Ook de mogelijkheid van de (verdwenen) aanwezigheid van leven wordt behandeld. De vertaling is goed en er is geen vergelijkbaar boek van deze strekking en diepgang. Een gedegen standaardwerk.

À propos de François Forget

Francois Forget (né en 1967) est un astrophysicien français, spécialiste de l’exploration du système solaire et des environnements planétaires. Il est directeur de recherche au CNRS et membre de l'Académie des sciences.

Biographie

Après avoir soutenu sa thèse sur l'étude de la planète Mars en 1996, François Forget devient chargé de recherche CNRS en 1998. Il crée l'équipe « planétologie » du Laboratoire de météorologie dynamique (LMD) en 2003 puis il dirige le pôle « Système solaire » de l'Institut Pierre-Simon-Laplace de 2009 à 2017. Il travaille à la NASA entre 2004 et 2005 et devient directeur de recherche CNRS au LMD en 2010.

Travaux

François Forget est impliqué dans de nombreuses missions spatiales comme Mars Express (ESA), l'ExoMars Trace Gas Orbiter (ESA), New Horizons (NASA), InSight (NASA) ou le Rover ExoMars (ESA).

Il étudie le climat et les atmosphères sur les planèt…En lire plus sur Wikipedia