Livre
Néerlandais

Stemmen op schrift : geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300

F.P. Van Oostrom (auteur), Arie-Jan Gelderblom (éditeur intellectuel), Anne Marie Musschoot (éditeur intellectuel)
Stemmen op schrift vertelt in een breed en meeslepend cultuurhistorisch verhaal hoe de Nederlandse literatuur in enkele eeuwen van niet-bestaand volwassen werd. Natuurlijk komen de klassiekers van de Middelnederlandse literatuur uitgebreid aan bod, maar ook obscure teksten die tot nu toe alleen bij de specialisten bekend waren.

Met visie en passie geschreven, verhaalt Stemmen op schrift
Titre
Stemmen op schrift : geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300 / Frits van Oostrom ; hoofdredactie A.J. Gelderblom en A.M. Musschoot
Auteur
F.P. Van Oostrom
Éditeur intellectuel
Arie-Jan Gelderblom Anne Marie Musschoot
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2006
640 p., [36] p. pl. : ill.
Note
Vormt samen met Wereld in woorden een tweeluik
ISBN
90-351-2944-X 90-351-2964-4

Commentaires

In 1997 nam de Nederlandse Taalunie het initiatief een nieuwe Nederlandse literatuurgeschiedenis te laten schrijven. Aan het project werkten negen deskundigen, zesentwintig redacteurs en tal van leescommissies uit Vlaanderen en Nederland mee. De tijd dat één man, bv. Jozef Van Mierlo of Gerard Knuvelder een synthese van de volledige Nederlandse literatuur kon maken, is immers al lang voorbij. Het eerste en het laatste deel van de nieuwe literatuurgeschiedenis zijn zopas verschenen. De Nederlandse hoogleraar oudere letterkunde Frits Van Oostrom bijt in Stemmen op schrift: geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300 gepassioneerd en met visie de spits af; Hugo Brems, hoogleraar Nederlandse letterkunde in Leuven, schreef Altijd weer vogels die nesten beginnen: geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1945-2005. Tegen 2010 moet de zevendelige reeks volledig zijn.

Met Stemmen op schrift opent Frits Van Oostrom de reeks alvast op grootse…Lire la suite
Dit fraai uitgegeven eerste van de negen delen van de Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur heeft met het Handboek van Knuvelder uit 1970 eigenlijk alleen het onderwerp literatuurgeschiedenis gemeen. Had Knuvelder voor de behandelde periode aan ruim 200 pagina's voldoende, Van Oostrom gebruikt er meer dan 500. Een vergelijking met het Handboek is daarom bij voorbaat zinloos. De blik waarmee Van Oostrum deze periode overschouwt is zo weids en vele terreinen omvattend, dat het de lezer zou doen duizelen, ware het niet dat zijn manier van behandelen dermate meeslepend werkt, dat men zich persoonlijk bij de stof betrokken voelt. Na een Ouverture volgen Wereld in losse woorden (o.a. over Hebban olla vogala), Veldekes Umwelt, Het grote verhaal (o.a. over de Karel- en Arthurepiek), Missie en mystiek (o.a. over bijbelverhalen, Beatrijs van Nazareth en Hadewijch) en ten slotte Willem en Jacob (over de Reinaert en Van Maerlant). Dit alles in een zeer oorspronkelijke en beeldrijke stijl met…Lire la suite

À propos de F.P. Van Oostrom

Frits van Oostrom, né le 15 mai 1953 à Utrecht aux Pays-Bas, est professeur de la littérature néerlandaise, en particulier celle du Moyen-Age, à l'Université d'Utrecht. Il a dirigé le comité qui a produit le Canon historique des Pays-Bas.


Notes et références

  • (en) Cet article est partiellement ou en totalité issu de l’article de Wikipédia en anglais intitulé « Frits van Oostrom » (voir la liste des auteurs).

Liens externes

  • Site officiel
  • Communiqué de presse sur Oostrom l'élection comme Président de la KNAW