Livre
Néerlandais

De bodem van de pan : undercover aan de onderkant van de samenleving

Florence Aubenas (auteur), Frans Van Zetten (traducteur)

De bodem van de pan : undercover aan de onderkant van de samenleving

In een tijd van massaontslagen en stijgende werkloosheid neemt de Franse journaliste Florence Aubenas de proef op de som. Een halfjaar lang verruilt ze Parijs voor de voor haar onbekende stad Caen in Normandië, om daar anoniem op zoek te gaan naar werk. Met alleen haar middelbareschooldiploma op zak vecht ze samen met een duizendtal andere werklozen voor een plek op de arbeidsmarkt. Het blijkt een
Titre
De bodem van de pan : undercover aan de onderkant van de samenleving
Auteur
Florence Aubenas
Traducteur
Frans Van Zetten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le quai de Ouistreham
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2011
222 p.
ISBN
9789045042534 (paperback)

Commentaires

Zes maanden gijzeling in Irak heeft Florence Aubenas, journaliste bij het dagblad Libération, en later bij het weekblad Le Nouvel Observateur, er niet van weerhouden om zich, in volle financiële crisis, bij het legertje werklozen aan te sluiten dat in het Normandische industriestadje Caen wanhopige pogingen doet om, ondanks de krimpende arbeidsmarkt, een baan te vinden. In het crisisjaar 2009 loopt ze zes maanden lang, als zogenaamd 'herintredende werkzoekende zonder bijzondere opleiding', de uitzendkantoren en het Franse arbeidsbureau Pôle Emploi plat in de hoop werk te vinden dat haar in staat moet stellen financieel onafhankelijk te zijn. Al snel blijkt dat ze met haar achtergrond enkel in het bij de schoonmaaksters terecht kan, vrouwen en meisjes die met veel moeite hier en daar enkele uren kunnen sprokkelen ('tegenwoordig vind je geen baan, je vindt alleen uren'), voldoende om de huur van een aftands gemeubelde kamer te betalen en in groezelige supermarkten op jacht…Lire la suite
De auteur heeft als verslaggeefster voor verschillende kranten gewerkt in probleemwijken en oorlogsgebieden. Ze is bekend van haar ontvoering als journalist in Bagdad in 2005, annex gevangenschap van een half jaar. In dit boek vertelt ze over haar ervaring als werkzoekende. Ze schreef zich in als laaggeschoolde werkloze in het Franse Caen en leidde daar undercover een half jaar lang het leven van een werkzoekende onder mensen 'die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen'. In een twintigtal verhalen geeft het boek een inkijk in de sombere wereld van onzeker en slecht betaald werk. Een wereld die ontbreekt in de media, en waarvan de beter gesitueerden gewend zijn weg te kijken.

À propos de Florence Aubenas

CC BY-SA 4.0 - Image by Pymouss

Florence Aubenas , née le 6 février 1961 à Bruxelles, est une journaliste et écrivaine française.

Elle effectue la plus grande partie de sa carrière au sein du quotidien Libération comme grand reporter, jusqu'à son départ en 2006 pour l'hebdomadaire Le Nouvel Observateur puis Le Monde à partir de 2012.

En 2005, à l’occasion d'un reportage en Irak, elle est retenue en otage pendant cinq mois.

Biographie

Famille

Florence Aubenas est la fille de Jacqueline Aubenas, journaliste, cofondatrice de la revue féministe « Les Cahiers du Grif », critique de cinéma et chargée de cours à l'INSAS et l'ULB à Bruxelles, et de Benoît Aubenas, diplomate européen. Elle est la sœur de Sylvie Aubenas et d'Olivier Aubenas.

Carrière…En lire plus sur Wikipedia