Livre
Néerlandais

De Romeinen : eet, drink, schrijf, speel en kleed je als een Romein

Fiona MacDonald (auteur)

De Romeinen : eet, drink, schrijf, speel en kleed je als een Romein

Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Hoe leefden de Romeinen? Behalve informatie hierover wordt ook stapsgewijs uitgelegd hoe je een perkamentrol of een Romeins mozai͏̈ek kunt maken. Met veel kleurenfoto's. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
De Romeinen : eet, drink, schrijf, speel en kleed je als een Romein
Auteur
Fiona MacDonald
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Romans
Éditeur
Etten-Leur: Corona, 2009
32 p. : ill.
ISBN
9789055663033

Commentaires

In de reeks 'Bezoek aan het verleden' maakt de jonge lezer o.m. kennis met een aantal populaire volkeren uit de wereldgeschiedenis: de oude Egyptenaren, de Romeinen, de Vikingen en de Azteken. In elk deel worden enkele facetten van de samenleving belicht. Er wordt vooral aandacht besteed aan het dagelijkse leven van gewone mensen: eten en drinken, huizen en gebouwen, geloof en feesten en het familie- en gezinsleven. De informatie is accuraat maar blijft een beetje oppervlakkig. Alles wordt even aangeraakt maar niet verder uitgediept, zodat je als lezer toch met vragen achterblijft. Dit boek over de Romeinen eindigt ook heel abrupt; hoe het Romeinse Rijk ten onder ging blijft een raadsel voor de lezer.
De meerwaarde van de reeks ligt duidelijk in de doe-het-zelfrubriek die aan elk hoofdstuk is toegevoegd. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je bepaalde dingen uit het leven van een Romein zelf kan maken. De ondertitel is heel aanlokkelijk voor kinderen: 'eet, drink, schrijf, speel en …Lire la suite
In dit van talrijke gekleurde illustraties voorziene boek wordt een kort overzicht gegeven van de beschaving van het oude Rome. Het boek is in dertien hoofdstukken verdeeld. In kort bestek wordt een veelheid aan onderwerpen behandeld, zoals burgerschap, leger, school, spelen, eet- en drinkgewoonten, kleding en godsdienst. Op elke twee bladzijden komt een onderwerp ter sprake in een hoofdtekst, in bijteksten en in bijschriften bij de afbeeldingen. De illustraties zijn gebaseerd op foto’s. Bij elk hoofdstuk worden aanwijzingen gegeven om zelf dingen te maken die met het oude Rome te maken hebben. Het zijn knutselwerkjes die kinderen gemakkelijk kunnen maken. Zo wordt puntsgewijs uitgelegd hoe je bijvoorbeeld een perkamentrol, soldatensandalen en een slangenarmband maakt. Achterin zijn een register en woordenlijst opgenomen, helaas incompleet: een onbekend woord als tunica ontbreekt in beide. Als eerste kennismaking met het oude Rome is het boek bruikbaar. Het knutselgedeelte spreekt aan…Lire la suite

À propos de Fiona MacDonald

Fiona MacDonald, née le 9 décembre 1974 à Paisley en Écosse, est une curleuse Écossaise.

Elle remporte le titre olympique aux Jeux olympiques d'hiver de 2002 à Salt Lake City avec une médaille d'or et elle représente la Grande Bretagne. En 40 matchs au total, elle a gagné 23 fois et perdue 17 fois.

Liens externes

 • Ressources relatives au sport :
  • Fédération mondiale de curling
  • Team GB
  • World Curling Tour
  • (en) Comité international olympique
  • (en) Olympedia
  • (en) Sports Reference