Livre
Néerlandais

God en de koe en andere vertelsels

Felix Timmermans (auteur)

God en de koe en andere vertelsels

Dans la série:
Genre:
Overzicht van het ontstaan van enkele korte verhalen van de Vlaamse schrijver (1886-1947).
Extra subject
VER, verhalen, Romans, Vlaamse auteurs
Titre
God en de koe en andere vertelsels
Auteur
Felix Timmermans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2000
119 p.
ISBN
90-6306-427-6

Commentaires

Felix Timmermans, zo maakt August Keersmaekers in zijn inleiding op de vijf hier gebundelde teksten duidelijk, had een opmerkelijke werkwijze. De suggestie van spontaneïteit die er van de gepubliceerde werken uitgaat, staat in schril contrast met de moeizame manier waarop ze werden geschreven. Sommige auteurs schrijven zoals Mozart componeerde, m.a.w. het werk is in hun geest af; ze moeten het enkel maar noteren. Bij Timmermans was dit radicaal anders. Cyriel Buysse zei over zichzelf: "De gedachten vloeien door mijn vingertoppen". Dit was in nog sterkere mate ook voor Timmermans het geval. Hij schreef een tekst, schreef de hele tekst opnieuw, gaf die versie nog eens een grondige revisie, publiceerde uiteindelijk zijn verhaal en... bij een herdruk schreef hij het nogmaals opnieuw. Van het verhaal 'De uil' zijn hier dan ook drie versies opgenomen.

Dit verhaal heeft de charme en het schijnbaar naïeve karakter van sommige teksten uit 'Des Knabes Wunderhorn' (bv. 'Ablösung im Som…Lire la suite
Het fabeltje dat auteurs -prozaschrijvers of dichters- hun werk uit een spontane drang van bovenaardse inspiratie aan het papier zouden toevertrouwen, is al lang en afdoende ontkracht. Ook van de Vlaamse rasverteller Felix Timmermans (1886-1947), vinder van verhalen en schrijver van de eenvoud, blijkt schrijven, herschrijven en opnieuw formuleren vooraf te gaan aan een definitieve tekst. Hij lijkt een stramien nodig te hebben: een korte, dorre inhoud, die vaak onleesbaar en slordig wordt opgeschreven. Dan volgen voortdurende doorhalingen, aanvullingen van woorden, zinnen en hele alinea's. Zijn schrift wordt ook fraaier, maar tot het einde toe zijn er verbeteringen. Er is ook groei van het schrijverschap en een evolutie van de geest. Na een inleiding van August Keersmaekers vindt deze stelling toelichting in vier verhalen. Tot slot worden twee of meer versies van deze verhalen ook integraal afgedrukt: 'Mijn vertellingen', waarin veel autobiografische mededelingen; 'De Uil' (drie versie…Lire la suite

À propos de Felix Timmermans

Félix Timmermans, né le 5 juillet 1886 à Lierre et mort dans cette même ville le 24 janvier 1947, est un peintre et écrivain belge d'expression néerlandaise.

Il est l'un des écrivains de langue néerlandaise les plus lus. Ses écrits et pièces sont d'inspiration chrétienne. Il connut le succès grâce au roman Pallieter traduit en quarante langues, et qui fut adapté au cinéma en 1976.

Biographie

Enfance

Timmermans est le treizième enfant d'une fratrie comprenant quatorze enfants. Son père Joannes Gummarus est marchand de dentelle itinérant. Félix éprouve des difficultés en orthographie et en syntaxe. Il quitte l'école à 15 ans et décide de suivre des cours du soir dans une école de dessin.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions