Livre
Néerlandais

Boerenpsalm

Felix Timmermans (auteur)
Een Vlaamse boer probeert in harmonie te leven met de seizoenen. Hij krijgt vele tegenslagen te verwerken, maar slaat zich er met moed en levenslust doorheen.
Titre
Boerenpsalm
Auteur
Felix Timmermans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 1989 | Autres éditions
142 p. : ill.
ISBN
90-6152-529-2 (hardback)

Commentaires

De worsteling van boer Wortel

Een rijkelijk geïllustreerde uitgave van Boerenpsalm (1935) van Felix Timmermans moet het boek weer 21ste-eeuwse lezers bezorgen, in een taal die 'grond, lucht en licht' ademt.

'Een roman uit 1935 (...) die qua spankracht, existentiële lading, verrassende beeldspraak, zintuiglijke gewaarwording en pure zeggingskracht tot de mooiste van de Nederlandse letteren behoort.' Bart Van Loo treedt helemaal buiten de oevers in zijn inleiding tot de heruitgave van Boerenpsalm. Het is de roman waarmee Felix Timmermans (1886-1947) 'het hooglied van de Vlaamsche boerenziel' zong, aldus de critici destijds. In tien hoofdstukken volgen we de worsteling van boer Wortel, die zich in een ik-vorm tot een onbekende instantie − God? − richt.

Van Loo prijst de 'taal die, afgezien van zijn schijnbaar authentiek volks-boerse kleuren, glinstert van het leven en de goesting in dat leven'. Bijzonder aan deze uitgave zijn de 'vignetten' met olieverf, aquarel en brou de noix (notenbister) van Koen Broucke, die onlangs ook de Belgische reisreportages van Stefan Zweig treffend illustreerde. Boerenpsalm krijgt in deze editie dan ook de trekken van een beeldverhaal…Lire la suite

‘Boerenpsalm’ is een literaire roman die oorspronkelijk werd gepubliceerd in 1935. De lezer volgt het verhaal van boer Wortel, die probeert om in harmonie te leven met de seizoenen. Hij krijgt te maken met vele tegenslagen, zijn zoon pleegt zelfmoord en zijn vrouw sterft van verdriet. Hij slaat zich hier met veel moed en levenslust doorheen. Op een bijna mythische manier wordt het Vlaamse boerenleven in beeld gebracht, waarbij de relatie tussen boer en veld centraal staat. 'Boerenpsalm’ is in poëtische taal geschreven en zal een publiek van vooral literaire lezers aanspreken. Met illustraties. Felix Timmermans (Lier, 1886 - Lier, 1947) was een prominente Belgische schrijver, dichter, toneelschrijver en kunstschilder. Hij schreef meer dan vijftig boeken. Zijn werk werd in meer dan twintig landen uitgegeven.

À propos de Felix Timmermans

Félix Timmermans, né le 5 juillet 1886 à Lierre et mort dans cette même ville le 24 janvier 1947, est un peintre et écrivain belge d'expression néerlandaise.

Il est l'un des écrivains de langue néerlandaise les plus lus. Ses écrits et pièces sont d'inspiration chrétienne. Il connut le succès grâce au roman Pallieter traduit en quarante langues, et qui fut adapté au cinéma en 1976.

Biographie

Enfance

Timmermans est le treizième enfant d'une fratrie comprenant quatorze enfants. Son père Joannes Gummarus est marchand de dentelle itinérant. Félix éprouve des difficultés en orthographie et en syntaxe. Il quitte l'école à 15 ans et décide de suivre des cours du soir dans une école…En lire plus sur Wikipedia