Livre
Néerlandais

De witte merrie

Public cible:
9-11 ans et plus
Het Franse zigeunermeisje Mari pikt het niet dat een schuldeiser van haar verongelukte oom het paard in beslag neemt, dat ze van hem heeft gekregen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
De witte merrie
Auteur
Federica De Cesco
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Marie reitet wie der Wind
Éditeur
Antwerpen: Facet, 2000
116 p.
ISBN
90-5016-295-9

Commentaires

Mari is een afstammeling van het 'reizende volk'. Samen met haar moeder, die met kruiden zieken geneest, en haar jongere zusje woont ze in een woonwagen in de Camargue, Zuid-Frankrijk. Mari's rebelse karakter en haar onstuimige avonturen sluiten nauw aan bij wat pubers beleven. Ze willen, wars van regels en beperkingen, de wereld leren kennen. Daarbij horen botsingen met gezag, school en volwassenen. Eén van die volwassenen is Marcel Aumale, de eigenaar van het paard Paloma. Dit witte paard en Mari hebben een bijzondere band en dat brengt hen in moeilijkheden. Maar beschermengelen bestaan en brengen uitzicht in wat uitzichtloos lijkt.
Een meeslepend verhaal, met af en toe een natuurimpressie als adempauze. De situatiebeschrijvingen, verhaalsprongen en -wendingen vragen hier en daar wel wat voorstellingsvermogen van de lezer. Het interessante zigeunerthema blijft voldoende op de achtergrond, zodat het niet op een cultuurstudie lijkt. Het beeld van een wild zigeunermeisje dat niet v…Lire la suite
Mari, een twaalfjarige zigeunermeisje, is dol op Paloma, het witte paard van haar oom. Oom Emilio sterft en zijn schuldeiser, een gewetenloze rijke man, wil Paloma temmen. De merrie toloreert geen ander dan Mari en in wanhoop vluchten ze samen. Na een ongeluk komen ze bij het 'Circus van de Zon' terecht, zoals de oude zigeunerin voorspeld had. Veel informatie, o.a. over zigeuners -moeilijke begrippen cursief- omstandig uitgelegd in soms plechtige taal. De achtergrond van de Franse Camargue met de wilde paarden is aardig geschetst. De karakters blijven oppervlakkig en ongenuanceerd. Wensvullend verhaal, duidelijke letter, stevig papier. Vooral voor meisjes vanaf ca. negen jaar.