Livre
Néerlandais
Titre
Vienna
Auteur
Eva Menasse
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Vienna
Éditeur
Amsterdam: Ambo, 2005
342 p.
ISBN
90-263-1914-2

Commentaires

In haar debuutroman Vienna vertelt Eva Menasse de geschiedenis van drie generaties van een joodse Weense familie die tuk is op het vertellen van verhalen. Dat maakt dat dit boek een schatkamer aan knotsgekke, ontroerende en pijnlijke anekdotes biedt, maar Vienna is meer dan alleen maar een familiekroniek opgebouwd uit een opeenvolging van verhalen. Het is een boek over de kracht en de macht van het vertellen zelf. De familieverhalen creëren immers een beeld van de geschiedenis en zo een identiteit. Wanneer de jongste generatie echter geen genoegen meer neemt met de vermakelijke familieanekdotes en een aantal privémythen niet meer zomaar voor waar aanneemt, wordt duidelijk dat verhalen de geschiedenis ook kunnen vertekenen. Al snel blijkt echter dat om dichter bij de waarheid te komen, er enkel nog meer verhalen toegevoegd kunnen worden.

De ik-verteller lijkt in Vienna de biografie van haar vader te schrijven, want zijn leven is de rode draad die door alle verhalen…Lire la suite
Deze autobiografische familieroman is een indringend tijdsdocument dat zowat de hele 20e eeuw beslaat. Het verhaal gaat over een Weense familie die gedeeltelijk joodse wortels heeft. Dat joodse aspect werd in het begin van de eeuw goedmoedig geaccepteerd. In de Nazi-tijd werd het een probleem dat tot gruwelijke gevolgen leidde. Na de Tweede Wereldoorlog werd het jood-zijn aanvankelijk weggedrukt. De latere generaties stellen echter indringende vragen en sommige familieleden bekennen zich -mede door de kwestie Israël- tot een belijdend jodendom. Voor de familie brengt dit intern hevige spanningen met zich mee. Eigenlijk speelt tegen de Weense achtergrond steeds de wereldpolitiek mee, terwijl de gebeurtenissen juist uiterst concrete alledaagsheden zijn. De waarde van het boek ligt hierin dat het ook bij de lezer vragen oproept. Ondanks de goede vertaling moet men echter wel de nodige kennis van de 20e eeuw en van het typisch Weense leefklimaat hebben om het boek te kunnen genieten. Klei…Lire la suite

À propos de Eva Menasse

Eva Menasse, née à Vienne le 11 mai 1970 , est une écrivaine et journaliste autrichienne.

Biographie

Menasse a étudié la Germanistique et l'Histoire scientifique à l'Université de Vienne. Après le diplôme elle a travaillé comme conseiller de rédaction pour Profil, le magazine d'actualité autrichien, et plus tard pour la Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Son premier roman Vienna Menasse a publié 2005 à la grande maison d'édition allemand Kiepenheuer & Witsch. Le roman traduite de l'allemand (Autriche) par Eva Perrot est paru en 2008 à l'Édition Folies d'Encre. Elle a publié d'autres romans, une collection d'éssays (2015), deux collections de nouvelles et une biographie de Heimito von Doderer (2016).

Elle a obtenu le Prix Heinrich Böll en 2013 et le Prix Friedrich Hölderlin en 2017.

L'autrice supporte l'init…En lire plus sur Wikipedia