Livre
Néerlandais

De oude perenboom

Ettie Huizing (auteur), Josine Van Schijndel (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Een bijna honderd jaar oude perenboom vertelt over de tuin waar hij staat, en over de mensen van het huis waarbij de tuin hoort. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Bomen, Seizoenen
Titre
De oude perenboom / Ettie Huizing ; ill. Josine van Schijndel
Auteur
Ettie Huizing
Dessinateur
Josine Van Schijndel
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Sjaloom, 2003
102 p. : ill.
ISBN
90-6249-444-7

Commentaires

De perenboom op het landgoed van een baron wordt honderd jaar. Hij voelt zich oud en moe. Zo verdraagt hij het gekwetter van de jonge merels niet meer. Wel luistert hij graag naar de oude baron die met hem praat en voert hij gesprekken met de oudere merels en de vossen uit het bos. Op zijn verjaardag verrassen de merels hem met een kleurrijke wolk vlinders die als bloesems op hem neer strijken. Nog een laatste keer voelt hij de sappen van de lente en de kriebels in zijn botten en nog eenmaal schenkt hij volop peren, voor hij knakt. Er staat echter al een jong boompje klaar.

Er steekt niet echt veel verhaal in deze uitgave, centraal staat de boom die meeleeft met de seizoenen. Het verhaal komt traag op gang en loopt erg snel af, alsof de auteur er zelf genoeg van had. Het ritme wordt verder vertraagd door de vele adjectieven, de houterige dialogen en de 'makke' taal. Hierdoor blijft zelfs een spannende passage als die met de jongen die door het ijs zakt flauw. Het volgende citaa…Lire la suite
Een honderdjarige perenboom vertelt over zijn verknochtheid aan zijn tuin en over de generaties mensen uit het huis. Een jaar lang beleeft de oude boom de seizoenen met de winter, bloeiperiode, vogelnesten, peren, en tenslotte zijn naderende einde. De bewoners van het huis komen incidenteel en oppervlakkig voor in gebeurtenisjes en herinneringen als om de geschiedenis van de perenboom reliëf te geven. De personificatie gaat wel erg ver: behalve de perenboom en dieren (sommige met eigennaam) hebben ook de onderdelen van de boom zoals bloesem/beginnende peren een eigen stem. De stijl is ouderwets en plechtig: “als je die sappen royaal laat stromen, zorg je goed voor je knoppen” (31). Stijlbloempjes, b.v. “het doet niet zeer”. Een braaf, maar weinig meeslepend fantasieverhaal in korte hoofdstukjes met zwartgrijze tekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.