Een jonge vrouw wordt door de dood van haar man én diens minnares plotseling uit haar angstige, geïsoleerde en beschermde leven getrokken.
Sujet
Relaties, Ontrouw
Titre
Roxy
Auteur
Esther Gerritsen
Éditeur intellectuel
Sander Van Vlerken
Langue
Néerlandais
Éditeur
Breda: De Geus, [2015] | Autres éditions
213 p.
ISBN
9789044532548 (ISBN vermeld op omslag, hardback)

Commentaires

Libris

LITERATUURPRIJS. Wie wordt de opvolger van Ilja Leonard Pfeijffer als winnaar van de Libris Literatuurprijs op 11 mei? Als we het juryrapport mogen geloven, hebben vrouwelijke auteurs dit jaar een voetje voor.

Adriaan van Dis, Ik kom terug (Atlas/Contact)

Eerlijk moederboek

Het is vergeefs zoeken op de Libris-shortlist naar Jeroen Brouwers en Het hout, zowat het meest bejubelde boek van het voorbije jaar. Een pijnlijke en ongeloofwaardige omissie van de jury. Daarmee is Adriaan van Dis (68) de pater familias van deze shortlist met Ik kom terug. Zal hij zijn medegenomineerden allemaal in zijn immer gladgestreken zak steken?

Zijn roman over de geaccidenteerde relatie met zijn moeder werd uitbundig onthaald in de Nederlandse pers. De laatste vijftien jaar van haar leven kreeg Van Dis 'een geweldige hekel' aan zijn verwekster. Ook omdat ze zich verloor in esoterie en haar geheimen behendig op de knip hield. Toch pelde hij haar stugheid af. Pas wanneer ze over haar traumatiserende detentiejaren in een Jappenkamp praat, breekt de dijk.

Op basis van bijna journalistieke gesprekken maakt Van Dis een volwaardige roman van Ik kom terug. "Het is precies de precieuze beschr…Lire la suite

Een kleine ontsporing

ROMAN - Hoe zou prins Charles zich hebben gevoeld toen zijn vrouw verongelukte met haar minnaar? Blamage was zijn deel, terwijl zij werd bejubeld....

ROMAN - Hoe zou prins Charles zich hebben gevoeld toen zijn vrouw verongelukte met haar minnaar? Blamage was zijn deel, terwijl zij werd bejubeld.

In de nieuwe roman van Esther Gerritsen gebeurt iets soortgelijks. Gerritsen maakte in Nederland faam met romans over verantwoordelijkheid voor je naasten: hoe groot is die? Haar boeken staan geregeld op de shortlist van de AKO en de Libris, en met De kleine miezerige god haalde Gerritsen de longlist van de Gouden Uil.

Vaak gaan haar verhalen over het afwenden van de dood, of er lijdzaam op wachten. Dat levert een laconieke houding op, die louter een maskerade is van onmacht. In zoverre is Roxy weer een typisch Gerritsen-boek, maar tegelijk lijkt de stijl uitgepuurder en schrijft Gerritsen realistischer dan ooit over een kleine, relatief onschuldige ontsporing. Haar hoofdpersoon is standvastig en tegelijk vertwijfeld. Is ze een goede moeder, een goede weduwe, een goede dochter? Kan ze de verantwoordelijkheid van een eigen l…Lire la suite

Naar buiten

Nachtelijk bezoek van twee agenten bombardeert Roxy tot een weduwe van 27. Of erger: een bedrogen weduwe van 27. Haar man Arthur, 57 en succesvol producer, werd in zijn auto aangereden op de pechstrook. Naakt. Tussen de benen van zijn piepjonge stagiaire. Er rest een te duur huis, een dochter ...

Nachtelijk bezoek van twee agenten bombardeert Roxy tot een weduwe van 27. Of erger: een bedrogen weduwe van 27. Haar man Arthur, 57 en succesvol producer, werd in zijn auto aangereden op de pechstrook. Naakt. Tussen de benen van zijn piepjonge stagiaire. Er rest een te duur huis, een dochter van drie en een auto die ze lelijk vindt - de mooie werd schroot.

Esther Gerritsen werpt haar hoofdpersonage in een openingsscène die al verwarrend zou zijn voor mensen met een normale emotionele huishouding, maar Roxy is niet helemaal normaal. Ze is zo goed als emotieloos. Ze leerde functioneren in alledaagse situaties, 'ze weet wat men normaal vindt', maar het blijft een spel.

Roxy is een schrijfster. Althans, ze was een schrijfster toen ze Arthur ontmoette. Ze was pas zeventien toen ze haar debuut schreef, met in de hoofdrollen haar vader trucker en haar moede alcoholiste. Het succes van dat boek was de gedroomde uitweg: ze ontmoet de dertig jaar oudere Arthur op het podium van …Lire la suite

Roxy (27) wordt door de dood van haar man én diens minnares plotseling uit haar angstige, geïsoleerde en beschermde leven getrokken. De onvolwassen vrouw moet zien te overleven, maar wil ook wraak voor de schaamte die ze voelt. Ze vlucht in seks en gaat met haar dochtertje en het vrouwelijk personeel van haar man op vakantie. Deze roadtrip eindigt in een drama. De Nederlandse schrijfster (1972) weet Roxy's binnenwereld, haar observaties en het gedrag dat ze daarop afstemt goed en beklemmend neer te zetten, hoewel ook humor niet ontbreekt. Sterke dialogen geven de vervreemding goed weer. Voor er sprake kan zijn van verwerking en kiezen voor het moederschap is er nog het afscheid van het ouderlijk huis, waar verwaarlozing ook voor gekwetstheid zorgde.

À propos de Esther Gerritsen

CC BY 4.0 - Image by Vera de Kok

Esther Gerritsen, née le 2 février 1972 à Nimègue, est une écrivaine, femme de lettres et scénariste néerlandaise.

Bibliographie

 • 2000 : Bevoorrecht bewustzijn
 • 2002 : Tussen een persoon
 • 2004 : Is dat een kapstok? Scènes uit een gezin
 • 2004 : Toneel: 1999-2003
 • 2005 : Normale dagen
 • 2008 : Kleine miezerige god
 • 2010 : Superduif
 • 2011 : Jij hebt iets leuks over je
 • 2012 : Craving
 • 2013 : Ik ben vaak heel kort dom: De VPRO-columns 2010-2012
 • 2014 : Roxy
 • 2015 : De kopvoeter en andere toneelteksten
 • 2015 : Sed
 • 2016 : Veilig leren lezen
 • 2016 : Frère et soeur
 • 2018 : De trooster

En lire plus sur Wikipedia