Livre
Néerlandais
Titre
Broer
Auteur
Esther Gerritsen
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2016
95 p.
Note
Boekenweekgeschenk 2016
ISBN
9789059653658 (hardback) 9789059653634 (hardback) 9789059653603 (hardback)

Commentaires

De pen van een ambtenaar

BOEKENWEEKGESCHENK. Esther Gerritsen blijft haar thema's en obsessies trouw in het Boekenweekgeschenk Broer. Toch laat deze novelle een saaie indruk na.

Vanaf de literaire wachttorens en uitkijkposten voorspellen velen een glorieuze toekomst voor Esther Gerritsen (45). Driemaal was ze genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, maar telkens moest ze met lege handen naar huis. Haar hele oeuvre werd intussen wel bekroond met de Frans Kellendonkprijs.

Haar kale romans - denk aan Superduif, Dorst en Roxy - weten vooral Nederlandse lezers te behagen. In Vlaanderen krijgt haar werk nauwelijks een voet aan de grond. Of komt daar verandering in nu ze is aangewezen als auteur van het ook hier massaal verspreide Boekenweekgeschenk?

Tijd voor een vrouw

Gerritsens oeuvre wemelt van personages die als een bezetene hun eigen gedachtegangen fileren, alsof ze minutieus een moot vis van de graten ontdoen. Haar grillige en vaak onbehaaglijke universum puilt uit van de alledaagse familie-aangelegenheden. Soms lijkt ze wel de kampioene van het stationaire, rond zijn eigen spil draaiende…Lire la suite

Esther Gerritsen schrijft het Boekenweekgeschenk 2016. De eenentachtigste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 12 maart t/m zondag 20 maart 2016 en krijgt als thema 'Duitsland', onder het motto: 'Was ich noch zu sagen hätte'. Olivia heeft zich ontwikkeld tot een strak georganiseerde vrouw. Zij is de financieel directeur van het familiebedrijf. Wanneer haar broer Marcus verzorging nodig heeft, besluit ze hem in huis te nemen. Dit heeft vergaande gevolgen voor de onderlinge verhoudingen.

À propos de Esther Gerritsen

CC BY 4.0 - Image by Vera de Kok

Esther Gerritsen, née le 2 février 1972 à Nimègue, est une écrivaine, femme de lettres et scénariste néerlandaise.

Bibliographie

  • 2000 : Bevoorrecht bewustzijn
  • 2002 : Tussen een persoon
  • 2004 : Is dat een kapstok? Scènes uit een gezin
  • 2004 : Toneel: 1999-2003
  • 2005 : Normale dagen
  • 2008 : Kleine miezerige god
  • 2010 : Superduif
  • 2011 : Jij hebt iets leuks over je
  • 2012 : Craving
  • 2013 : Ik ben vaak heel kort dom: De VPRO-columns 2010-2012
  • 2014 : Roxy
  • 2015 : De kopvoeter en andere toneelteksten
  • 2015 : Sed
  • 2016 : Veilig leren lezen
  • 2016 : Frère et soeur
  • 2018 : De trooster

En lire plus sur Wikipedia