Livre
Néerlandais

De onbevlekte : roman

Erwin Mortier (auteur)

De onbevlekte : roman

Genre:
Titre
De onbevlekte : roman
Auteur
Erwin Mortier
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
141 p.
Note
Vervolg op: Marcel
ISBN
9789403160603 (hardback)

Commentaires

Een gesloten vuist en een open hand

Roman. Erwin Mortier houdt zijn werk op een merkwaardige manier in leven. Nadat hij zijn romans over de Eerste Wereldoorlog met een scharniertekst tot één geheel smeedde, pikt hij zijn debuut weer op. Marcel is na twintig jaar deel één van een diptiek geworden.

Je debuut overdoen. Je moet het durven. In 1999 verscheen ­Erwin Mortier, die dat jaar 34 werd, als een ster aan het firmament: Marcel werd op luid applaus ontvangen in Vlaanderen en Nederland. Hier en daar was er wat gemor over de onmodieuze overvloed aan beelden, maar ook die critici moesten toegeven dat het geheel overtuigde, zeker voor een eersteling. Iets meer dan twintig jaar later keert Mortier terug naar die bron met De onbevlekte, een nieuwe versie van Marcel. De ster is alvast geen dwaallicht gebleken.

In beide romans, eigenlijk flinke novellen, graaft Mortier naar het collaboratieverleden van de Ornelissen, een familie op het katholieke Vlaamse platteland. Het is fictie, maar uit de eerste hand. We mogen de boeken autobiografisch noemen, want de schrijver heeft in interviews al vaker uitgeweid over het onfrisse Vlaams-nationalistische oorlogsverleden van enkele van zijn voorouders. Marcel en De onbevlekte vertellen in essentie hetzelfde verhaal van taboe, eige…Lire la suite

Sterke scheuten

Ruim twintig jaar en een heel oeuvre later krijgt het debuut van Erwin Mortier een afronding. Zijn delicate proza kan even ritmisch en beeldend zijn als poëzie.

Lang geleden sloop Andrea naar de kelder van het boerenhuis waar zij woonde, om in de vaten de melk te zien slapen, 'lijkwaden, doopkleden, niet ademend en toch levend'.

Wat een zin. Hij kan het nog, Erwin Mortier (1965), die 21 jaar geleden debuteerde met de korte roman Marcel, over een Vlaams jongetje van een jaar of 10 dat opgroeit bij zijn grootouders en begrijpt dat hij is vernoemd naar zijn oudoom. Die is in 1944 als SS-soldaat in Zjytomyr (Oekraïne) gestorven. Zijn drie jaar oudere zus Andrea, de oma van Marcel, koestert zijn fotoportret in haar vitrinekast.

Het debuut van Mortier baarde opzien vanwege de sensitieve stijl waardoor alles werd aangeraakt wat hij beschreef: levenden, doden en dingen. Het kind in dat boek uit 1999 voelde veel aan, maar kon nog niet alles doorgronden, zo hij al daartoe in de gelegenheid werd gesteld.

Een heel oeuvre van romans, poëzie en beschouwingen later laat Mortier (nu halverwege de vijftig) zijn alter ego (in …Lire la suite

Deze roman vertelt het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie in de eerste helft van de twintigste eeuw vanuit het perspectief van dochter Andrea. Hoofdfiguur is haar broer Marcel die dienst heeft genomen in het Vlaamse legioen dat aan de zijde van de SS in Rusland heeft gevochten waar hij in 1944 is gesneuveld. Zij roept een beeld op van karakter en leven van haar broer, onder meer aan de hand van brieven aan zijn familie. Tussen het verhaal over haar broer weeft Andrea het beeld van haar moeder. De beelden van broer en moeder zijn vaak ontroerend en doen de lezer deze mensen in hun volstrekte authenticiteit kennen. Heel mooi is ook de verbeelding van de sfeer van het Vlaamse platteland in bijvoorbeeld de volgende zin: 'De zomer van 1928, juni, de langste dag. De zon schept lepels licht uit over onze wereld. Het is morgen, de boomkruinen verven als penselen de hemelen in het zuiverste blauw. Het koren rijpt'. Een waar prozajuweeltje.

À propos de Erwin Mortier

CC BY-SA 3.0 - Image by Michiel Hendryckx

Erwin Mortier (Nevele, 28 novembre 1965) est un écrivain belge d'expression néerlandaise. Il grandit à Hansbeke, un village à proximité de Gand. Il habite avec le réalisateur de télévision et radio Lieven Vandenhaute.

Éducation

Erwin Mortier a étudié l'histoire de l'art à l'Université de Gand, puis il a passé ensuite un diplôme d'infirmier psychiatrique, qui lui a permis de travailler au Museum Dr. Guislain à Gand de 1991 à 1999. Pendant ces huit années, il se consacra à l'histoire de la psychiatrie, et publia en même temps différents articles dans des revues littéraires telles que De Gids, De Revisor, le Nieuw Wereldtijdschrift et Optima.

Carrière littéraire

Il publia son premier…En lire plus sur Wikipedia