De kwajongensstreken van een Vlaamse boerenjongen aan het begin van de twintigste eeuw.
Titre
De Witte / Ernest Claes ; met pentekeningen van Felix Timmermans en met een voorwoord van Peter Theunynck
Auteur
Ernest Claes
Dessinateur
Felix Timmermans
Auteur de l'introduction
Peter Theunynck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2020 | Autres éditions
213 p. : ill.
Note
Jubileumuitgave ter gelegenheid van een eeuw De Witte
ISBN
9789028451216 (hardback)

Commentaires

Vlaamsche leute

Ik bezit nog een aan flarden gelezen exemplaar van de 58ste druk uit 1943, van 'lang voor mijn tijd' dus. Dat het uitgerafelde boek nog niet bij het papierafval terechtkwam, wil wat zeggen. De Witte is een overlever. De jongste tijd kwam ik de kwajongen uit de Kempen uitsluitend op tv tegen, als de verfilming van Robbe De Hert uit 1980 nog eens werd uitgezonden. De recentste keer, een paar jaar geleden, schrok ik door de gewelddadigheid in woord en daad, het veelvuldige vloeken en de rake klappen. Dat de humor met flink wat miserie is aangelengd, had ik uit mijn geheugen gebannen.

In hoeverre is ons beeld van het personage van Ernest Claes (1885-1968) vertekend door de twee films (want lang voor De Hert werd er al in 1934 een versie gedraaid), en door de tv-serie Wij, heren van Zichem, die van 1969 tot 1971 werd uitgezonden?

Het is misschien tijd om er de basis, namelijk de tekst, weer bij te halen en zelf te oordelen of De Witte echt de tijd trotseert. Deze kerstperi…Lire la suite

Uitgeverij Wereldbibliotheek bestaat honderd jaar en dat zullen we geweten hebben. Er verscheen een gedenkboek, en een themanummer van het tijdschrift voor wereldliteratuur 'Armada'. Ook werd de 'Reeks Wereldboeken' opgestart, waarin 14 boeken uit het oude fonds verschijnen die niet alleen mee het gezicht van de uitgeverij hebben bepaald, maar tevens typerend waren voor hun tijd. Ze hebben intussen niets aan zeggingskracht ingeboet. De 'Vlaamse connectie' van de uitgeverij werd in de verf gezet, en een uniek project voor 'boeken op verzoek' werd opgestart.

Oprichting

In 1905 richtte Leo Simons (1862-1932) de Maatschappij voor Goede en Goedkope Lectuur op die al snel, naar een van de geplande reeksen, Wereldbibliotheek werd genoemd. Het doel was "het verspreiden van goedkope boeken onder een publiek dat nog niet of nauwelijks toe was aan de leescultuur, en op deze wijze het volk te verheffen". Het doelpubliek bestond uit onderwijzers, lage ambtenaren en arbeiders. Vooral …Lire la suite
Dat dit overbekende streekverhaal uit de Belgische Kempen (met veel dialogen in dialect) zoveel herdrukken heeft bereikt, wijst op de niet aflatende sympathie voor overmoedige jeugd en vitaliteit, voor de gezonde ondeugd van schoolkinderen door de jaren heen. De Witte is een witharige kwajongen zonder gemene streken, maar die het niet laten kan zich uit te leven in een speels verzet tegen de soms wel erg rigoureuze tucht en strengheid van die dagen (begin 20e eeuw). Verzorgde uitgave, geïllustreerd met pentekeningen van Felix Timmermans. Deze editie bevat een voorwoord over de letterkundige betekenis van Ernest Claes (1885-1968). De verfilming uit 1934 (de eerste Vlaamse filmproductie) is inmiddels een klassieker.

À propos de Ernest Claes

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes, né à Zichem, près de la ville de Diest, le 24 octobre 1885 et mort le 2 septembre 1968 à Ixelles, est un écrivain belge d'expression néerlandaise. Aussi connu sous le pseudonyme de G. van Hasselt.

Biographie

Il est surtout connu pour son roman picaresque De Witte (1920), traduit sous le titre de Filasse par Lode Roelands (Paris-Louvain, Éditions Rex, 1935), une histoire que l’on peut rapprocher de celle de Poil de carotte, adaptée au cinéma par Jan Vanderheyden en 1934 et Robbe De Hert en 1980.

À côté de ce roman à caractère autobiographique, on trouve également des œuvres où il décrit les animaux telles que Herman Coene (1925-1930), Kiki (1925) et Floere het…En lire plus sur Wikipedia