Livre
Néerlandais

Oooo

Erika Cotteleer (auteur)
Dans la série:
Public cible:
0-2 ans et plus
Een peutermeisje (ik-figuur) gaat met haar opa en oma een dagje naar het strand. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Titre
Oooo
Auteur
Erika Cotteleer
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2008
[24] p. : ill.
ISBN
9789044809596

Commentaires

Peuterboekjes vervullen een oriënterende functie voor kinderen. Ze helpen hen de wereld te verkennen, te begrijpen en te benoemen op een veilige manier, bij de volwassene op schoot. Als kennismaking met het boek en allerlei leesconventies vormen ze een belangrijke eerste stap in het leesleven van kinderen. De meeste baby- en peuterboekjes beperken zich tot die oriënterende functie. Ze delen de werkelijkheid duidelijk in en onderstrepen vooral de fijne kanten van het jonge kinderleven: lekker door de tuin rennen, met grote broer of zus spelen, knuffelen met mama en papa, in slaap vallen met je beer dicht tegen je aan. Als er al eens iets vervelends gebeurt, dan zijn de kinderen snel getroost en is alles zo weer vergeten en vergeven. Net als de verhaaltjes zijn de prenten van peuterboeken meestal duidelijk omlijnd en worden er felle kleuren gebruikt om de aandacht van de jonge lezers te grijpen. Zowel inhoudelijk als vormelijk wordt gemikt op herkenbaarheid.
Van Erika Cotteleer verwa…Lire la suite
Een klein peutermeisje (ik-figuur) gaat met haar opa en oma een dagje spelen aan zee. Ze gaat pootjebaden, op de schommel en maakt een boot van stenen, takken en een vlag. Aan het eind van het verhaal krijgt ze een heerlijke verrassing. Vierkant prentenboekje met twee afgeronde hoeken en glanzend papier. De korte drieregelige tekst staat in dunne, duidelijke letters met schreef soms op een witte achtergrond, soms in de illustratie. De paginagrote karikaturale illustraties in gemengde techniek, die af en toe zelfs twee pagina’s beslaan, zijn zonnig en geven het verhaal een zomerse sfeer. Opa en oma worden Beer en Moesje genoemd. Dat maakt het voor peuters misschien wat lastig om zich in het verhaal in te leven. Pas op de laatste pagina wordt de titel van het boekje duidelijk. Over hetzelfde peutermeisje zijn ook verschenen: 'Zzzz' en 'Mmmm'*. Een leuk, zonnig prentenboekje met een gezellig, eenvoudig verhaal. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Oooo

Een dagje aan zee. Moesje speelt met mij. Beer duwt me op de schommel. Een stoute hond springt op mijn boot. Gelukkig brengen Moesje en Beer een verrassing mee. Een prentenboekje zonder pretentie voor peuters en kleuters. De bij elkaar gebrachte fragmenten geven een beeld van een dag uit het leven van een klein kind. Een mooie dag aan zee met oma en opa. Sobere tekst en veel beeld. De illustraties zijn krachtig en speels van kleur. Alles is erop gericht de herkenbaarheid te verhogen. Een mooi geheel dat met het wat dikkere papier, de afgeronde hoekjes en het handige formaat menig keer in kleine handjes zal vertoeven.

Suggestions