Livre
Néerlandais
Zeven personen, die in 1961 als baby in een gerenommeerd Deens kindertehuis werden opgevangen en ter adoptie zijn afgestaan, ontmoeten elkaar ruim veertig jaar later na de ontvangst van een mysterieuze brief.
Titre
Het zevende kind
Auteur
Erik Valeur 1955-
Traducteur
Angélique De Kroon
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Det syvende barn
Édition
9
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2013
717 p.
ISBN
9789023476108 (paperback)

Commentaires

Een onbekende vrouw wordt dood aangetroffen dichtbij een groot huis in de buurt van Kopenhagen, waar sinds de jaren dertig ongewenste kinderen ondergebracht worden tot ze een pleeggezin gevonden hebben. In 1961 lagen zeven van die kinderen samen in de zogenaamde Olifantenkamer. Eén van die zeven, Marie, doet nu haar verhaal. Ze is op zoek naar een lotgenootje van wie na 1961 nooit meer wat werd vernomen. Omdat ze vermoedt dat er hooggeplaatsten in het spel zijn, die hun bastaardkinderen misschien in het tehuis voor de publieke opinie wilden verbergen, stuurt ze een anonieme brief naar het ministerie van Nationale zaken en een journalist van een populaire krant. Daarna gaat de bal natuurlijk aan het rollen. Terwijl iedereen in het verhaal zo’n beetje elkaar in de weg gaat lopen om het mysterie te ontrafelen, vertelt Marie hoe ze de overige vijf kinderen in de Olifantenkamer op latere leeftijd ging bespioneren. Alle pleegkinderen blijken in hun jeugd onrechtstreeks een sterfgeval veroo…Lire la suite
Het gerenommeerde Kongslund kindertehuis bestaat al vijfentwintig jaar als in het voorjaar van 1961 zeven baby’s in de zuigelingenkamer, de z.g. 'olifantjeskamer', worden opgevangen. Een van de kinderen draagt een geheim, dat tegen elke prijs verborgen moet blijven. Geheimhouding van de namen van de biologische ouders is essentieel. Daarom worden de twee meisjes en vijf jongens speciaal behandeld in hun adoptieproces. Veertig jaar later wordt een onbekende vrouw dood gevonden in de buurt van het kindertehuis. Kort daarop ontvangen betrokkenen van destijds een anonieme brief, waarmee de zoektocht naar het ene speciale kind begint. Het zorgt voor grote opschudding bij de machtigste leiders van Denemarken. Debuutroman, in Denemarken met diverse prijzen bekroond. Boeiend verhaal door de bijzondere zoektocht, verteld door het kind dat haar hele leven in het tehuis bleef als pleegkind van de directrice. Helaas is het soms wat langdradig door de vele herhalingen. Goede karaktertekening. Lang…Lire la suite

À propos de Erik Valeur

Erik Valeur, né le 2 septembre 1955 au Danemark, est un écrivain et un journaliste danois, auteur de roman policier.

Biographie

Il commence sa carrière de journaliste dans les années 1970 au quotidien Berlingske. En 1994, il est lauréat du Kryger-prisen (da).

En 2011, il publie Det syvende barn avec lequel il remporte le Weekendavisens litteraturpris (da) 2011, le prix Clé de verre 2012, le DR Romanprisen (da) 2012 et le prix Harald-Mogensen 2012.

Œuvre

Romans