DVD
Norvégien
Wanneer de jongeren op het eiland Utøya horen over de bomaanslag in Oslo, denken ze dat ze veilig zijn, maar dan klinken er schoten. De 18-jarige Kaja gaat op zoek naar haar jongere zusje, terwijl ze de aanslag probeert te overleven.
Titre
Utøya 22. juli / regie Erik Poppe ; scenario Erik Poppe [e.a.]
Directeur
Erik Poppe
Acteur
Andrea Berntzen
Langue
Norvégien
Éditeur
September Film, 2019
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2018
Durée
93 min.
Note
Noors gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8718836864032
mooov

Commentaires

Drama van Erik Poppe (Troubled water; The king’s choice) over de gebeurtenissen op het eiland Utøya, 22 juli 2011, waar een zomerkamp gehouden wordt van de Noorse arbeiderspartij. Wanneer de jongeren horen over de bomaanslag in Oslo, denken ze dat ze veilig zijn op hun eiland, maar dan klinken er schoten. Hoofdpersoon is de 18-jarige Kaja (nieuwkomer Andrea Berntzen) die op zoek gaat naar haar jongere zusje, terwijl ze de aanslag probeert te overleven. Het verhaal is gefilmd in realtime in één ononderbroken shot van 72 minuten. De recensenten geven 1-4 sterren. Dana Linssen (NRC 12-6-’18): ‘(…) het kwaad wordt gemystificeerd (…) Het resultaat is dat de vermoorde kinderen voor een tweede keer geslachtofferd worden. Dat helpt de discussie over geweld, wapenbezit en rechts-extremistisch terrorisme niet vooruit. (…)’ VPRO Cinema (VPRO.nl) vindt Berntzen ‘uitmuntend’ en schrijft: ‘(…) Terrorist Anders Breivik wordt genoemd noch getoond in deze zeldzaam indringende reconstructie; alle aanda…Lire la suite

À propos de Erik Poppe

Erik Poppe, né le 24 juin 1960 à Oslo, est un réalisateur norvégien.

Biographie

Après des études au Dramatiska Institutet de Stockholm, il est directeur de la photographie du film Eggs de Bent Hamer. En 1998, il réalise son premier long métrage Schpaaa.

Son film Utoya, 22 juillet sur le massacre d'Utøya perpétré le 22 juillet 2011 sur l'île d'Utøya est sélectionné en compétition officielle à la Berlinale 2018.

Filmographie

Réalisateur

  • 1998 : Schpaaa
  • 2004 : Hawaii, Oslo
  • 2008 : En eaux troubles (De Usynlige)
  • 2013 : L'Épreuve (Tusen ga…En lire plus sur Wikipedia