Livre
Néerlandais

De verraderlijke zee : scheepsrampen in de Noordzee

Erik F. Baeyens (auteur)

De verraderlijke zee : scheepsrampen in de Noordzee

Beschrijving van scheepsrampen in de Noordzee in de 19e en 20e eeuw.
Titre
De verraderlijke zee : scheepsrampen in de Noordzee
Auteur
Erik F. Baeyens
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2002
256 p. : ill.
ISBN
90-209-4997-7

Commentaires

'Op zee slaapt de duivel nooit' is een treffend gezegde waarmee dit werk, dat een historisch overzicht biedt van scheepsrampen in de Noordzee, wordt ingeleid.

In korte hoofdstukjes van één à drie pagina's kan de lezer kennismaken met een uitgebreide lijst van scheepsrampen tijdens de afgelopen tweehonderd jaar, of anders gesteld: van 'Het Noordzeegraf van de farao - 1821', tot de ondergang van de bokkentrailer Z 548 'Flamingo' in juli 2002, waarbij vier Oostendse vissers het leven lieten.

Indien men de bodem van het Kanaal zou kunnen onderzoeken als bij archeologische opgravingen op het vasteland, dan zou dit wellicht een van de rijkste archeologische sites ter wereld opleveren. Schepen, of ze nu vervaardigd zijn uit hout of metaal, worden aangedreven door windkracht of stookolie, blijven een uiterst kwetsbare vorm van transport, die het vaak moeten opnemen tegen ongebreidelde natuurkrachten. In de tijd van de emigratieschepen naar Amerika (19e eeuw) werden de scheepsram…Lire la suite
De auteur, zelf ex-zeeman, is gebiologeerd door scheepsrampen en mysterieuze verdwijningen van schepen. Twintig jaar onderzoek in archieven, bibliotheken en musea resulteerden in dit boek, dat de periode van de 19e en 20e eeuw bestrijkt met als geografische beperking de scheepsrampen die plaatsvonden op de Noordzee. De schrijver was werkzaam in het baggerbedrijf, in het sleep- en reddingswezen en de zeevaartpolitie. Dit brengt met zich mee dat hij de gebeurtenissen in dit boek op levendige wijze weet te beschrijven zonder de historische feiten geweld aan te doen. Zwartwitfoto's ondersteunen het relaas. Deze publicatie bevat uiteraard een register op scheepsnamen alsmede een bronnenlijst.