Titre
14 juli
Auteur
Éric Vuillard
Traducteur
Liesbeth Van Nes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
14 Juillet
Titre parallèle
Veertien juli
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, © 2019
189 p.
ISBN
9789029092722 (hardback)

Commentaires

De who's who van de Bastille

Roman. Éric Vuillard laat Jean met de pet aan het woord over de revolutie van 1789. 14 juli is een actiefilm op papier.

Quatorze juillet staat voor vuurwerk en bal populaire. Op de Franse nationale feestdag wordt de bestorming van de Bastille herdacht, maar wat er zich in 1789 precies heeft afgespeeld, is niet bekend. De verhalen zijn onvolledig, schrijft Éric Vuillard, die in 14 juli een poging onderneemt om een en ander te reconstrueren. Het boek, dat nu pas in het Nederlands is vertaald, zag in 2016 het levenslicht. Een jaar later kaapte de auteur de Prix Goncourt weg met De orde van de dag, een indrukwekkend verhaal over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. De schrijver, scenarist en regisseur hangt wel vaker rond in de coulissen van de geschiedenis. Vuillard heeft van historische kantelpunten zijn specialiteit gemaakt.

14 juli begint op 28 april 1789, met de verwoesting van de Folie Titon, het riante buitenhuis van Jean-Baptiste ­Réveillon. De eigenaar van de koninklijke behangselfabriek had een vurig pleidooi gehouden voor loonsverlaging. Dat viel verkeerd in een do…Lire la suite

De Franse auteur (1968) is tevens filmregisseur en scenarioschrijver. Sinds 1999 publiceert hij voornamelijk documentaire romans, waarin hij belangrijke historische gebeurtenissen vertelt vanuit de situatie van gewone mensen die deze meemaakten. Zo belicht hij in ‘De orde van de dag’* (Prix Goncourt 2017) de versluierde realiteit achter de Duitse annexatie van Oostenrijk in 1938. Uiteraard gaat ’14 juli’ over de bestorming van de Bastille op die dag in 1789, maar ook over de roerige weken daarvóór. Vuillard weet met een groot inlevingsvermogen gegevens uit zijn archiefonderzoek - zoals cijfers over belastingen, lonen, prijzen, misoogsten en slachtoffers van neergeslagen volksopstanden - terug te vertalen naar concrete situaties waarvoor het archiefmateriaal eveneens aanknopingspunten biedt (zoals namen in gerechtelijke en politiedossiers). Voor een beeldende weergave van decor en actie heeft hij een rijke woordenschat ingezet. Ook zijn ironisch-sarcastische commentaren spreken aan. Zo…Lire la suite

À propos de Éric Vuillard

Éric Vuillard, né le 4 mai 1968 à Lyon, est un écrivain, cinéaste et scénariste français, ayant remporté le prix Goncourt en 2017.

Biographie

Éric Vuillard est originaire d'une famille d'ascendance franc-comtoise du côté de Lons-le-Saunier. Il passe son adolescence à Lyon dans un milieu bourgeois. À cette époque, son père, chirurgien, abandonne tout, décidant d'aller vivre dans un village alpin en ruine. Éric interrompt ses études et voyage en Espagne, au Portugal avec l'idée de poursuivre son périple en Afrique. Il revient en France pour passer son bac et poursuit ses études à l'université où il obtient plusieurs diplômes : DEA d’histoire et civilisation sous la direction du philosophe Jacques Derrida et licences de philosophie et d'anthropologie.

Il publie un premier récit en 1999, puis deux livres au…En lire plus sur Wikipedia