Livre
Néerlandais

Wat eten we vandaag?

Eric Carle (auteur)

Wat eten we vandaag?

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Titre
Wat eten we vandaag?
Auteur
Eric Carle
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Today is monday
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2009
[28] p. : ill.
ISBN
9789025746100 (hardback)

Commentaires

Eindigen bij het begin

De speelboeken van Eric CarleDe terugkeer naar het begin of een nieuw begin vormen niet alleen vaak het eindpunt van Eric Carles verhalen, maar spelen ook een rol in zijn leven en carrière. Nu zijn tachtigste verjaardag gevierd wordt, tezamen met de veertigste verjaardag van zijn grootste succes Rupsje Nooitgenoeg, lijkt de cirkel bijna rond voor de gemoedelijke prentenboekenmaker. Carles (tweede) carrière begon met zijn illustraties voor Bill Martins Brown bear, brown bear, what do you see? (1967), en lijkt, voorlopig toch, te eindigen met het bijna gelijknamige Baby bear, baby bear, what do you see? (2007). Daartussen maakten beiden nog Polar bear, polar bear, what do you hear? (1991) en Panda bear, panda bear, what do you see? (2003) ? op het 'baby'-boek na zijn al deze berenboeken bij uitgeverij Gottmer vertaald naar het Nederlands (resp. 1984, 1992, 2004). Het zijn vier heel gelijkaardige boeken met …Lire la suite
Uit het Engels vertaald prentenboek dat in woord, beeld (en gezang) op een repeterende manier de zeven dagen van de week koppelt aan bepaald voedsel. Iedere dag eet een ander dier een gerecht. Zo worden op maandag boontjes gegeten door de egel, dinsdag spaghetti door de slang. Wat er de vorige dag(en) gegeten werd wordt steeds cumulatief op iedere dubbele pagina herhaald naast een zo kenmerkende collage in vlekkerige kleuren van het dier. Op het eind genieten ‘wereldkinderen’, waaronder een kind in rolstoel, van een gezamenlijke maaltijd met alle gerechten. Achter in het boek staan de zeven coupletten bij elkaar met bladmuziek zodat samen gezongen kan worden, mits men noten kan lezen. In het oog springend rechthoekig, gebonden prentenboek waarop een met bestek etende zwarte kat met witte slab tegen een roodbruine achtergrond te zien is. Op de achterflap staan, verkleind, de zeven dieren van de week. Ruime gebruiksmogelijkheden: dagen van de week, voedsel, dieren, kaartjes maken en mat…Lire la suite

Wat eten we vandaag?

De vraag uit de titel wordt eerst op maandag beantwoord: Op maandag boontjes. Je ziet een stekelvarkentje met heel lange stekels zich te goed doen aan boontjes. Zo gaat het verder. Het begint telkens met de vaststelling: 'Vandaag is het ...' en dan de vraag 'Wat eten we vandaag?' Maar in het antwoord wordt al wat op andere dagen gegeten werd herhaald. Op zondag geeft dat: Op zondag ijs, op zaterdag kip, op vrijdag vis, op donderdag vlees, op woensdag soep, op dinsdag spaghetti, op maandag boontjes. Op de voorlaatste bladzijde eten zeven kinderen samen het menu van de week. Aan de muur hangen pictogrammen van de dieren die bij elke dag passen zo kun je met de kinderen herhalen welke dag het is en wat er dan gegeten wordt. Het boek besluit met een eetliedje. Er staan ook muzieknoten bij. Een leuk en instructief stapelverhaal met heel wat mogelijkheden. De prenten van Eric Carle zijn als vanouds zwierig en kleurrijk.

À propos de Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Image by Fred Rockwood

Eric Carle est un auteur-illustrateur américain de littérature de jeunesse né le 25 juin 1929 à Syracuse dans l'État de New York et mort le 23 mai 2021 à Northampton. Il illustre ses albums dans un style qui lui est propre (technique du collage). Ses œuvres rencontrent un grand succès et sont traduites dans de nombreuses langues.

Biographie

Eric Carle naît à Syracuse en 1929 de parents allemands. Il grandit dans l'Allemagne nazie. En 1952, Eric Carle quitte Stuttgart où il a étudié et arrive à New York. Il est employé au New York Times comme designer graphique puis devient directeur artistique dans une agence de pub.

Il meurt le 23 mai 2021 à l'âge de 91 ans.

En lire plus sur Wikipedia