Livre
Néerlandais

Vader zeepaard

Eric Carle (auteur), Ivo De Wijs (auteur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Vader zeepaard legt zelf geen eitjes, maar zorgt er wel goed voor. Prentenboek met kleurige collageachtige tekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Vader zeepaard / tekst en ill. Eric Carle ; vert. en berijmd door Ivo de Wijs
Auteur
Eric Carle Ivo De Wijs
Langue
Néerlandais
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2005
[36] p. : ill.
ISBN
90-257-3986-5

Commentaires

Dit was in 2004 het prentenboekje dat tijdens de kinderboekenweek voor een klein bedrag gekocht kon worden. Dit jaar komt de uitgever met een heruitgave op A4-formaat. Vader Zeepaard krijgt de eitjes van zijn vrouwtjes in zijn buidel, maar weet niet zo goed wat hij nu verder moet doen. Hij komt allerlei soorten vadervissen tegen die ook op de eitjes of de kleintjes moeten letten. Ondertussen merkt de oplettende lezer dat de buik van vader zeepaard aardig dik begint te worden. Op de laatste dubbele pagina verlaten de jonge zeepaardjes de buidel van hun vader. Op de achterkant en in het boek zelf staat de boodschap die het prentenboek wil geven. Het laat zien dat er ook liefdevolle, zorgzame vaders in de vissenwereld én in de mensenwereld zijn. Deze boodschap is inderdaad duidelijk zonder dat het té moralistisch wordt. De bekende collagestijl met geschilderde vellen papier die Carle zo typeert, is ook in dit boek terug te vinden. Bijzonder zijn de vier transparante vellen die een vis ve…Lire la suite

Vader zeepaard

Voor de 25ste verjaardag van de Nederlandse Kinderboekenweek in 2004 maakten Eric Carle en Ivo de Wijs een prentenboekje over Vader Zeepaard. Een jaar later verschijnt hetzelfde verhaal in een groter formaat, met 4 transparante, beschilderde pagina’s tussen de gewone. Die zorgen voor een leuk 3D-effect, waardoor de lezer zich onder water waant, mee op stap met Vader Zeepaard, die de eitjes van zijn vrouwtje in een buidel op zijn buik meedraagt. Op zijn tocht komt hij allerlei vissen tegen. Zeepaardjes blijken niet de enige soort te zijn waarbij de vader de zorgende rol op zich neemt. Vader Tilapia draagt de eitjes in zijn bek, de Vroedmeestervis vervoert de zijne op zijn kop en de Naaldvis zeult zijn toekomstige kroost mee onder zijn lijf. Op het eind van het verhaal zwemmen er meer dan tien leuke kleine zeepaardjes uit vaders buidel. Met al die prachtig gekleurde vissen is dit een fraai, vrolijk kijkboek. Ivo de Wijs zorgde voor een zwierig leesbare tekst in rijmende verzen. Een plez…Lire la suite

À propos de Eric Carle

Eric Carle est un auteur-illustrateur américain de littérature de jeunesse né en 1929 à Syracuse dans l'État de New York. Il illustre ses albums dans un style qui lui est propre (technique du collage). Ses œuvres rencontrent un grand succès et sont traduites dans de nombreuses langues.

Biographie

Eric Carle naît en à Syracuse en 1929 de parents allemands. En 1952, Eric Carle quitte Stuttgart où il a étudié et arrive à New York. Il est employé au New York Times comme designer graphique puis devient directeur artistique dans une agence de pub.

Il entame ensuite une carrière d'illustrateur en utilisant la technique du collage qui lui permettra d'être reconnu. Son album jeunesse La Chenille qui fait des trous, publié en 1969, fait partie des 200 livres préférés des britanniques, dans un sondage de la BBC réalisé en 2003, The Big Read, parmi les 750 000 réponses.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque