Livre
Néerlandais

De geheime brief : een kijk-speel-leesboek

Autre titre Het geheim van de acht tekens

Eric Carle (auteur)

De geheime brief : een kijk-speel-leesboek

Autre titre Het geheim van de acht tekens

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Een jongetje vindt onder zijn hoofdkussen een brief met geheimzinnige aanwijzingen hoe hij moet gaan zoeken naar een verrassing. Met deze aanwijzingen kunnen de vormen worden aangeleerd. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Titre
De geheime brief : een kijk-speel-leesboek
Autre titre
Het geheim van de acht tekens
Auteur
Eric Carle
Langue
Néerlandais
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2008
[21] p. : ill.
ISBN
9789025743109

Commentaires

Tim vindt een brief met een geheimzinnige boodschap onder zijn kussen. Aan de hand van acht in de tekst getekende tekens (maan, ster, steen, grot, gat, trap, deur, opening) wordt hij midden in de nacht naar een lieve, levendig kwispelende verrassing geleid. Dit boekje, met pagina's van dik karton met twee afgeronde hoeken, is een feestelijk kijk-speel-lees-boek. De vormgeving van de middenpagina's is op bijzondere wijze aangepast aan de acht tekens. De illustraties zijn kleurige, grofgeborstelde penseelstreken, met daarop een collage van knipsels; miniatuuronderdeeltjes vormen met elkaar een prent die je het verhaal en de beleving inzuigt. Je wilt -of je nu een jonge of oudere kijk-lezer (voorlezer) bent- steeds verder het verhaal in en steeds weer de volgende scène meemaken en als je het boek uit hebt, dan wil je weer direct van voren af aan beginnen. De kleuren, vormen, tekens en tekst vormen een harmonieus geheel. De tekst is rijk in zijn karigheid en is gezet in grote letter (waar…Lire la suite

De geheime brief

Op een avond vindt Tim een brief onder zijn kussen. Hij volgt de gecodeerde aanwijzingen stap voor stap op en ontdekt zo het geheim van de brief. In dit boek gaat Tim – en samen met hem elk kind – op schattenjacht. Het boek zit immers vol verrassingen: je loopt, kruipt en sluipt immers van de ene opdracht naar de andere, totdat het geheim onthuld wordt. Leer– en leesplezier worden zoals zo vaak in de boeken van Eric Carle aan elkaar gekoppeld: de acht vormen, die als geheime tekens in de brief voorkomen, zijn verwerkt in de vorm van de pagina en krijgen zo extra aandacht. Deze vormen zuigen je a.h.w. verder het verhaal in, want je wil absoluut weten wat er achter zit. Bovendien wordt op een speelse manier de betekenis van plaatsaanduidende voorzetsels als op, onder, door, ... aangebracht. Het eenvoudige verhaal, de rijk gekleurde illustraties in de zo typische collagestijl, de geheimzinngie tekens en de herkenbare vormen zijn verwerkt tot een harmonieus geheel. Peuters en jonge kleute…Lire la suite

À propos de Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Image by Fred Rockwood

Eric Carle est un auteur-illustrateur américain de littérature de jeunesse né le 25 juin 1929 à Syracuse dans l'État de New York et mort le 23 mai 2021 à Northampton. Il illustre ses albums dans un style qui lui est propre (technique du collage). Ses œuvres rencontrent un grand succès et sont traduites dans de nombreuses langues.

Biographie

Eric Carle naît à Syracuse en 1929 de parents allemands. Il grandit dans l'Allemagne nazie. En 1952, Eric Carle quitte Stuttgart où il a étudié et arrive à New York. Il est employé au New York Times comme designer graphique puis devient directeur artistique dans une agence de pub.

Il meurt le 23 mai 2021 à l'âge de 91 ans.

En lire plus sur Wikipedia