Livre
Néerlandais

De kat van Saar

Emily Gravett (auteur)

De kat van Saar

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Saar wil spelen met haar kat. Maar de kat heeft geen belangstelling voor de soms wilde spelletjes. Gelukkig krijgt hij 's avonds wel zijn zin. Prentenboek met expressieve kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
De kat van Saar
Auteur
Emily Gravett
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Matilda's cat
Édition
1
Éditeur
Houten: Van Goor, 2013
32 p.
ISBN
9789000314317 (hardback)

Commentaires

Saar en haar kat zijn beste maatjes. Ze loopt de hele dag rond in haar kattenpak, zodat Saar en kat er haast uitzien als een tweeling en ze bedenkt de leukste spelletjes voor hun tweeën. Aan inspiratie heeft Saar absoluut geen gebrek: spelen met bolletjes wol, zich verstoppen in dozen, fietsen, theekransjes houden, zich verkleden met rare hoeden, vechten tegen vijanden, tekenen, klimmen in bomen, verhalen lezen voor het slapen gaan... Ze doen het allemaal. Er is echter een probleem: gaandeweg merkt Saar dat de kat eigenlijk helemaal niet houdt van haar spelletjes en dat maakt haar boos. Ondertussen is het tijd om te gaan slapen. Saar verwisselt haar kattenpak voor een pyjama en kruipt in bed. Ze nestelt zich knus tegen haar kat aan en te midden van al die warmte beseft ze plots hoe graag dit dier haar eigenlijk ziet.
Dit tedere verhaal vindt zijn kracht vooral in de visuele beelden. De tekst zelf beperkt zich tot een sobere opsomming van de activiteiten die het tweetal onderneemt…Lire la suite
De verteller in dit vierkante prentenboek beschrijft waar de kat van Saar (een meisje verkleed in een kattenpak) allemaal van houdt: van bolletjes wol, van dozen, van fietsen, van tekenen, van in bomen klimmen en van rare hoeden, maar ook van verhaaltjes voor het slapengaan. Wie echter goed naar de illustraties kijkt, ziet dat dit helemaal niet zo is, maar dat Saar degene is die van deze dingen houdt. De tegenstelling tot wat in de tekst gezegd wordt en in de illustraties te zien is, wordt duidelijk weergegeven, waardoor een mooi samenspel ontstaat tussen tekst en tekeningen. In de illustraties wordt regelmatig verwezen naar dingen die eerder in de tekst gezegd zijn, waardoor ook herhaling optreedt. De paginagrote, sfeervolle potloodillustraties in rustige kleuren lopen door over dubbele pagina's. Weinig tekst, rustige lay-out. Mooie, eenvoudige uitgave. De Britse auteur kreeg al twee keer de Kate Greenaway Medal voor haar prentenboeken. Met dit boek bewijst ze opnieuw een zeer vakku…Lire la suite

De kat van Saar

De kat van Saar houdt van bolletjes wol, dozen, fietsen, theekransjes, rare hoeden, vechten tegen vijanden, tekenen, klimmen in bomen, verhalen voor het slapengaan. Of juist helemaal niet. Want bij al deze activiteiten die Saar onderneemt, in een ros gestreept kattenpak, zit de kat verveeld de andere kant op te kijken, verbergt ze zich of ligt ze ongegeneerd te slapen.
De illustraties van Emily Gravett zijn zoals altijd zeer humoristisch. Vraag is wel of een kleuter hier iets van begrijpt. De ontkenning die telkens volgt op De kat van Saar houdt van ...” is niet evident. En het feit dat Saar zichzelf in kattenpak heeft gehuld, maakt het er niet eenvoudiger op. Het boek laat zich dus absoluut niet als dusdanig voorlezen, maar als je er bij vertelt wat ontbreekt, wordt het wel een leuk verhaal. Tenminste, het wat melige einde niet meegerekend.

À propos de Emily Gravett

Emily Gravett est une écrivaine et illustratrice britannique.

Biographie

Emily Gravett est née à Brighton, en Angleterre. Elle est la deuxième enfant d'un graveur et d'une professeure d'art. Après le divorce de ses parents, elle part vivre avec sa mère, mais cela ne l'empêche pas d'aller dessiner dans les musées en compagnie de son père. Sa fibre artistique se réveille assez tôt, ce qui la mène à arrêter ses études après le bac et voyager pendant 8 ans dans tout le Royaume-Uni.

Dans ce long séjour, elle rencontre son compagnon, Mik, avec qui elle s'installe Pays de Galles vers 1997. Après avoir eu une petite fille Oleander (Olly), elle « réalise qu'elle veut avoir une carrière et que sa seule compétence était dessiner ». Elle décide d'intégrer un cursus d'Art à l’université de Brighton.

Carrière

Les Loups (Wolves en anglais), son…En lire plus sur Wikipedia