Livre
Néerlandais

Waar zijn alle stemmen?

Emi Catteeuw (auteur), Astrid Verplancke (dessinateur), Fred Van Kuyk (interprète)
Omdat Jules 110 jaar wordt, komt hij op televisie. Maar niemand heeft echt aandacht voor hem. Als Jules de kaarsjes uitblaast en drie mysterieuze woorden uitspreekt, kan daarna niemand nog praten. Jules heeft alle stemmen opgeslokt. Zijn kleindochter Lina begrijpt waarom. Prentvertelling met kunstzinnige kleurenillustraties. Als hoorspel op cd. Vanaf ca. 7 jaar.
Titre
Waar zijn alle stemmen? / concept en scenario Emi Catteeuw ; illustraties Astrid Verplancke ; muziek Frederik De Clercq (Studio Ree)
Auteur
Emi Catteeuw
Dessinateur
Astrid Verplancke
Interprète
Fred Van Kuyk  (stem) Aagje Dom  (stem) Tania Van der Sanden  (stem) Jos Verbist  (stem) Eva De Roo  (stem)
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2018
[58] p. : ill. + cd
Durée
26:27
ISBN
9789462913615 (hardback)

Commentaires

Jules 110e verjaardag wordt met veel media-aandacht gevierd, maar hij is slechts figurant op zijn eigen feestje. Dat verandert als hij de kaarsjes op zijn taart uitblaast. Na het uitspreken van een toverformule, blijkt hij de stemmen van alle aanwezigen te hebben opgeslokt. Dit blijkt het geschenk van een magiër die Jules ooit ontmoette op de Kilimanjaro. Na de eerste schrik, pakt het goed uit: de mensen doen een beroep op Jules als zij hun stem nodig hebben en de saamhorigheid in het dorp groeit. Kunstzinnige prentvertelling op ca. A4-formaat. Het verhaal bestaat vooral uit dialogen, waarbij de plaats van handeling wisselt en soms tijdsprongen worden gemaakt. Een enkele keer wordt het verhaal onderbroken door kleindochter Lina die de lezer rechtstreeks aanspreekt. Opvallend is de experimentele naïeve tekenstijl. De scènes uit het dagelijks leven zijn weergegeven met snelle dunne lijntjes en veel wit op de pagina’s, terwijl de magische vertelscènes een heel andere sfeer uitademen, met…Lire la suite

Waar zijn alle stemmen?

Jules wordt 110. Dat moet gevierd worden.  In de chaos wordt snel duidelijk dat iedereen zijn zegje mag doen behalve de jarige zelf. Naar Jules wordt er niet geluisterd, meer nog…hij krijgt zelfs niets gezegd tussen het getater van de dorpelingen door. Als lezer herkende ik tussen de lijntjes door de rust en wijsheid die oudjes uitstralen, maar ook de drukke, soms maffe wereld waar we met z’n allen in meedraaien.

Opa herinnert zich een spreuk die hem op zijn tachtigste verjaardag ingefluisterd werd door een magiër op de top van de Kilimanjaro. Na al die jaren is het feest het geschikte moment om de spreuk te testen, met resultaat. De mensen uit het dorp verliezen hun stem. Jules is de nieuwe eigenaar.  Hij leert om de verschillende stemmen onder controle te krijgen en ze te gebruiken wanneer de dorpelingen ernaar vragen. Het werd een jaar om nooit meer te vergeten, want iedereen luisterde eindelijk nog eens naar Jules. Mensen kwamen van ver om naar opa’s verhalen te luis…Lire la suite