Livre
Néerlandais

Meneer Papier gaat uit wandelen

Elvis Peeters (auteur), Gerda Dendooven (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Titre
Meneer Papier gaat uit wandelen
Auteur
Elvis Peeters
Dessinateur
Gerda Dendooven
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
9789058381071 (hardback)

Commentaires

Meneer Papier, in Gerda Dendoovens illustraties duidelijk een ventje uit rozerood gekleurd papier geknipt, gaat op een zonnige dag wandelen. Hij neemt een schaar en een paar oude kranten mee en schept hiermee een eigen wereld. Hij schildert niet alleen zijn eigen truitje en zijn blozende wangen, maar hij knipt uit de kranten wat hij hebben wil: een hoed, een hond om mee te wandelen, vlinders voor de hond, een fles om de dorst te lessen, een worst voor de hond, een vislijn om vissen uit de beek te halen enz. Terwijl Meneer Papier druk bezig is met al dat knippen, zien we hoe een zwarte vogel, die bij het aanbreken van de dag een lied zong in de appelboom, door een poes wordt belaagd. Poes en vogel vallen uit de boom, en de poes rent weg met de vogel. Er blijft stilte over. Aan het eind van de dag herstelt Meneer Papier deze situatie: hij knipt uit de hond weer een zwarte vogel (niet dezelfde als de eerste, want de tweede is duidelijk uit een krant geknipt en met zwarte verf beschilderd…Lire la suite
Absurdistisch prentenboek over meneer Papier. Een uitgeknipt figuurtje verzint met papier, schaar en lijmpot zijn eigen avontuur. Het rode mannetje schildert zich een truitje en een vogel en knipt een poes. Alles wat hij verder nodig heeft, knipt hij vervolgens van papier, zoals een brug, vijver, een hond en vissen. Als het zo uitkomt, verknipt hij zijn creaties om er weer een andere voorstelling van te maken. Zo knipt hij uit zijn vissen appels, die de hond weer opeet. Het meneertje dartelt als het ware achter zijn eigen invallen aan. Zo ontstaan grote collages tegen een crèmekleurige achtergrond (een enkele keer lichtblauw of zwart). De geschreven tekst plooit zich om de voorstellingen heen, wat het spontane karakter van de knippartij lijkt te versterken. De kritische kijker ontdekt dat b.v. de hond telkens van een ander stukje papier lijkt te zijn gemaakt. Een goede inspiratiebron om zelf een dergelijk knipverhaal te verzinnen. Vanaf ca. 5 jaar.

À propos de Elvis Peeters

CC BY-SA 3.0 - Image by Michiel Hendryckx

Elvis Peeters, pseudonyme de Jos Verlooy, est auteur et chanteur du groupe Aroma di Amore, et un écrivain belge d'expression néerlandaise né en 1957.

Il est également le chanteur des groupes De Legende, Peeters en Angst et Bange konijnen.

Bibliographie

  • 1992 - Het Uur van de Aap
  • 1995 - Wij dolen rond in de nacht en worden verteerd door het vuur
  • 1998 - Spa
  • 1999 - Brancusi
  • 2001 - Wat overblijft is het verlangen
  • 2001 - Calvados
  • 2001 - Meneer Papier gaat uit wandelen
  • 2003 - Meneer Papier is verscheurd
  • 2005 - De ontelbaren
  • 2007 - Spoon River Anthologie (traduction de poèmes d'Edgar Lee Masters)
  • 2008 - Meneer Papier en zijn meisje
  • 2008 - Dichter
  • 2009 - Wij
  • 2012 - Dinsdag

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions